Meglepetések a kertben

Süni gömböc

Nem a gazdik számára ismeretes kis „szeretetcsomagra” gondolunk és nem is a húsvéti tojásokra. A kert az örök körforgás makettjeként napról napra tucatnyi ismeretlen helyzet elé állít, ami megtanít önálló döntéseket hozni. Az ember a saját kis földterületén képes magyarázatot találni a világ működésére, ha figyel az apró részletekre és ami idegen, azt megpróbálja megérteni ahelyett, hogy küzdene ellene.

Ősszel, amikor a fák ledobják nyári ruháikat, ők automatikusan az újrahasznosításban gondolkodnak. Nem kérdezi meg tőlük a fa társadalom, hogy miért meztelenek, nem teszik szóvá egymás testalkatát, nem veszik rá egymást, hogy márkás ruhát viseljenek. A külsőségek és a színjáték helyett ők az életet választják. Ha lehűl az idő, falevelekkel takarják be „lábaikat”, hogy a téli időszakban ne fázzanak. Ezzel gyermekeikről is gondoskodnak, hiszen a falevelek lassan a földdel egyenlővé válnak, ami friss tápanyagot jelent a földnek és a belőle cseperedő termésnek, melyet a fa a leveleivel együtt elhullatott.

Még a legnagyobb odafigyelés ellenére is mindig van mit tanulnunk.

Ezek a falevelek negatív bélyeget kaptak az emberiségtől. Amikor az avart elégetjük, nem csak a fákat fosztjuk meg saját védelmüktől, de tucatnyi élőlény életet oltjuk ki. Ezek a levelek, pókok és rovarok mind részei a körforgásnak. Tisztítják a földet, lebontják a falevelet és mindenki teszi a dolgát. Az a sok apró tennivaló az avar elégetésével mind értelmetlen semmivé válik, a földtől megvont tápanyag pedig, amit az elhulló falevelek nyújtanának, gyengítik a fák életerejét.

Megébred mély álmából a lélek,
mert élnem kell,
kivirágzik a föld, és vétek lenne
nem ölelni két kézzel!

Bagossy Brothers Company, Fordul a világ

Ha a természetet békén hagynánk, a lehullott faleveleket felhasználnánk saját területünkön, a „termőföld” kifejezés új értelmet nyerne a hobbikertekben. A fenti videóban egy tanulságos történetet mesélünk el a kertben minket érő meglepetésekről. Sajnos olykor az is kevés, ha az ember legalább megpróbál együttműködni a természettel, mert minden nappal újabb és újabb kihívás elé állít minket. Soha nem lehetünk nála okosabbak, de megérthetjük a működését, ha mi is akarjuk…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .