Megmentettünk egy méhecskét?!

Méhecske relax

Mostanában nem egy méhecske kóborol a földön. Talán a szél löki le őket a fákról, vagy csak gyengébbek, mint általában?! Esetleg valamilyen permetezés ártott meg nekik, vagy az eső hiányát érzik ők is?

Ma az egyik levendula bokor mellett észrevettem egy bukdácsoló méhecskét a földön. Egyre több ilyet látunk, mintha gyengék lennének a kis méhecskék. Tántorognak, megbotlanak, gyalogolnak és nem repülnek el.

A mostani méhecske is ilyen volt. Elszaladtam a telefonért, hogy készítsek róla néhány fotót. Az első pár kép után azt láttam, hogy a mandulafa elhullajtott virágszirmára próbál felkapaszkodni. Furcsa volt, hogy a kis #méhecske a neki természetes földről a virágszirom-szigetre iparkodott, de kíváncsian vártam, miért teszi ezt, mi történik ezután…

Mintha keresne valamit, forgott jobbra, forgott balra. Közben az óriáshangyák – akár a keselyűk – jöttek-mentek körülötte mint a piacon és bökdösték, hogy él-e még. Annyi ereje volt még, hogy megvédje magát, de szemmel láthatóan valami nem stimmelt.

Az jutott eszembe, talán éhes lehet, vagy szomjas, amiért a virág szirmán keres „menedéket”. Talán harmatcseppet keres, vagy esővizet – gondoltam, ezért kerestem egy gyufa méretű ágacskát, aminek a végét vízbe mártottam és odatartottam neki. A csápjával „megszagolta”, de nem ez volt, amire vágyott.

Rengetegszer fényképezem a méhecskéket a kertben, mert imádom, hogy tetőtől talpig virágporosak lesznek, a sárga kis „virágpor-batyukat” a lábukon pedig különösen szeretem fotózni. Eszembe jutott, hogy a legtöbb felvétel a pitypangokon gyűjtögető méhekről készülnek, ezért egy pitypang talán segít. Letéptem egyet neki a közelből, a reakciója a videóban látható.

A felvételt követően egy odatartottam neki egy „csónak formájú” pitypang levélkét, hogy elvigyem egy szélvédett helyre, mert elég szeles napunk volt. Valószínűleg ezért is lehetett a földön szegény. Minthacsak Noé bárkáját tartottam volna neki, felkapaszkodott picike lábaival a levélre és elutaztunk egy sokkal naposabb, kevésbé szeles helyre a kertben, egy pitypangra.

A pitypang után átment egy százszorszépre, majd némi bukdácsolás után aktívan tisztogatni kezdte magát. A mosakodás mindenre kiterjedt és a szárnyait is próbálgatni kezdte. Egyre erősebben pulzált a hátsója, amikor már tudtam, mi fog történni. Még néhány másodperc, nagy levegő és a méhecske elrepült…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .