Mit kell tenni ha elveszted az okostelefonod?

Elveszett okostelefon

Sokunk legjobb barátja, másoknak a személyi asszisztense, megint mások pedig a pénzüket is rajta keresztül kezelik. Mindenkinek megvan az oka, hogy miért ragaszkodik annyira az okostelefonjához, de vajon mi történik, ha elveszítjük?

A telefonon található adataink három módon védhetőek. Az első és legfontosabb, hogy a készülék bekapcsolható-e az illetéktelenek számára? Ha a készülék jelszóval, vagy ujjlenyomattal védett, a telefon adataihoz a tolvaj, vagy a megtaláló nem tud hozzáférni. Ha a jelszavas védelem a SIM kártyádhoz is be van állítva, akkor duplán nehezítve van a hozzáférés az adataidhoz.

1-2. Okostelefon és SIM kártya tiltása

Okostelefon elvesztésekor az első két lépés, hogy mind a telefonodat, mind pedig a SIM kártyát le kell tiltanod a mobilszolgáltatódnál. Hogy mi ennek a módja, azt a szolgáltatód weboldalán megtalálod. A SIM kártya tiltásra a nem kívánt híváskezdeményezések miatt van szükség. Mostoha dolog lenne, ha más beszélgetését neked kéne kifizetni, mert azt a te SIM kártyádról kezdeményezték.

3. Jelszó változtatás a fiókjaidban

Ha elveszett okostelefonodon semmilyen jelszó, se ujjlenyomat nem volt beállítva és a telefonodon használt alkalmazásokból nem szoktál kilépni, akkor a lehető leggyorsabban változtass minden alkalmazáshoz tartozó fiókodban jelszót, ami a telefonodra volt telepítve! Ezt egy másik laptopon, vagy mobileszközön tudod megtenni, de arra figyelj, hogy a telefonszámhoz kötött fiókoknál átmenetileg a telefonszámodat is meg kell változtatnod, különben az új jelszó a tolvaj kezében köt ki.

A román tengerparton történtek után mi nagyon figyelünk a dolgainkra, de most velünk is megesett, hogy elvesztettük az okostelefonunkat. Nekünk ezúttal szerencsénk volt, de a telefon elvesztése bárkivel bármikor megtörténhet. Pánikra azonban semmi ok, hisz most már tudod, mit kell tenned, ha véletlen megtörténik… Hidegvér! Ha betartod amiket leírtunk, akkor egy „üres telefon” elvesztésén túl nem történhet nagy baj!

Ma már több alkalmazás is rendelkezésre áll amivel megkeresheted az elveszett készülékedet, de a Google készülékkereső segítségével távolról törölheted a készülék tartalmát, zárolhatod a telefonod, vagy üzenetet küldhetsz a záróképernyőjére a megtalálónak, stb. (A webes verzió itt található.) A Lookout hasonlókat tud, neki nagyon hasznos funkiója továbbá lemerülő akkumulátor esetén a telefon helyzetének automatikus mentése.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .