Mit kell tenni, ha sok a termés?

Sárga körte

Hetekkel ezelőtt, amikor még melegek voltak és zivatarok jelezték az ősz közeledtét, lementünk a pincébe. De amit ott láttunk, attól leesett az állunk…

A belvárosi társasházakban a pincéket úgy tömik, mint a libákat. A kor gyors fejlődésének köszönhetően nagy sebességgel mennek tönkre, vagy cserélődnek le a korszerűbbre a bútorok, a televíziók és a háztartási berendezések. A lomtalanítás ehhez képest ritka, így a pince használaton kívüli tárgyakkal telik meg, azaz lényegében kihasználatlanná válik.

A pincének van egy ennél sokkal hasznosabb oldala is! Mivel ez a helyiség állandóan sötét és a hőmérséklet is állandó a falai között, ezért élelmiszer tárolására alkalmas, ami szüret után nagyon jól jön! Amikor több kiló almát, körtét, stb. szüretelsz le a fáról, mindet nem tudod megenni, innen ered a befőzés.

A nagymamák régen azért kezdtek el kompótot és lekvárt készíteni a gyümölcsökből, mert megtanulták, hogy a rengeteg gyümölcsöt nem szabad kidobni, helyette el kell tenni télire. Milyen nagy öröm, amikor a szürke téli időben a nagymama lekvárjából zserbó készül a karácsonyi ebédhez, nem igaz?

A gyümölcs tartósítására három különböző mód van. Az egyik a fagyasztás, de ehhez érdemes külön fagyasztóval is számolni! A másik a befőzés, a harmadik pedig a pincében történő tárolás. Minden esetben hibátlan gyümölcsöt kell elrakni, különben a gyümölcs mind a befőzés, mind a pincés tárolás során megerjed!

Cseresznyét pl. nem lehet a pincében tárolni, azt inkább befőzni, vagy fagyasztani érdemes. Az alma, a burgonya viszont a pincében is tárolható, ahogy a dió és mandula. A pincébe a befőtt is elfér és sokkal szebb látványt nyújt, mint a sok lim-lom, aminek a nagyrészét újra lehet hasznosítani, vagy odaadni valakinek.

Te milyen módszert alkalmazol a gyümölcs tárolására? Van valami jól bevált recepted a tartósítószermentes befőzésre? Várjuk kommentedet!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .