Sparheltben sütni: mire tanít a múlt?

Sparheltben sütni

Idő. Nagyszüleink tudták ennek az értékét, hiszen fiatalkorukban nem mindig választhatták meg, hogy mivel töltik el az idejüket, ahogy azt is tudták, hogy az étel nem gyors étteremben terem. Tudták mit jelent sparheltben sütni, türelmesnek lenni és jóízűen enni...

A fatüzelés bizonyos értelemben időigényes dolog. Míg a központi fűtés során az otthon melege csupán az aktuálisan befizetett számlákon múlik, fatüzelésnél a tűzifára valót előre kell megteremteni. A tűzifát a helyére kell pakolni, fel kell hasogatni, szezonban pedig be kell hordani a házba. A munka itt nem ér véget, mert egy kis tűzterű kályhába „folyamatosan” kell pakolni a fát, mert a ház alattomosan és észrevétlenül kihűl, ha megfeledkezünk a tűzről. Sparheltben történő sütés esetén az azt jelenti, hogy az ebéd vacsorára sem lesz kész…

Sparheltben sütni nem ugyanaz, mint a hagyományos sütőben!

A sparhelt egy két tűzteres kályha, aminek csak egyik felébe kell pakolni a fát, de a másik tűztér is felmelegszik annyira, hogy fűtéskor a kályhánk egyben sütőként is funkcionál. Egy üvegablakos kályha látványa nagyon romantikusan hangzik, de nem árt tudni, hogy a kályha folyamatosan enni kér, ami kihat a sütőre is.

Almáspite sütés sparheltben? Nem gond!

Régen a percek nem voltak forintban mérhetők, mert a munkaidő nem volt átfedésben a szabadidővel. A túlórák azonban rászoktattak arra, hogy mindent a lehető leggyorsabban végezzünk el és ennek megfelelőek az elvárásaink is. A modern, korszerű sütők és indukciós tűzhelyek gyors munkát végeznek, de használatukkal sosem lesz olyan jó az étel, mint a kemencékben, vagy a sparheltben.

Több közmondás utal rá, hogy semmire nem szabad sajnálni az időt és türelmesnek kell lennünk az életben. A sparhelt szintén erre nevel és ha megtanulod a leckét, sosem tapasztalt finomságokat kapsz cserébe!

Van olyan étel az emlékeidben, amilyen csak a szüleid, vagy a nagyszüleid tudtak csinálni és bármit megadnál, hogy mégegyszer ehess belőle? Várjuk kommentedet!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .