Mit tegyél, ha lódarázs látogat meg az otthonodban?

Lódarázs a házban

Gyilkos méhek, vírusterjesztő macskák, kiírthatatlan gyomok… Rengeteg olvasnivaló akad az interneten és emberek tömegei esnek egymás torkának olyan érvelésekkel, amik nem a saját tapasztalataikon alapulnak. Mindig akard tudni, hogy mi az igazság, mert ha minden élőlényt kiírtunk magunk körül, azzal magunk alatt vágjuk a fát!

A méhecskéket a mesékben az ember szorgos kis barátaiként mutatják be a gyerekeknek, míg a híradókban akkor beszélnek méhekről, amikor rajzás van és a méhek tömegesen jelennek meg nem kívánt területen, félelmet keltve a helyiekben. Némelyik növényről egyik helyen varázsszerként írnak, míg mások a zöld gyepet tönkretevő, kiírthatatlan ellenségként tekintenek rájuk. A darazsak vidéken rendszeres vendégei a kert egyik-másik zúgának. Tavaly nyáron felfedeztünk egy földalatti darásfészket, amiből nyár végére rengeteg darázs jött-ment.

A neten megtalálható a megoldás, mely szerint éjszaka szappanos vizet, vagy mosogatószeres vizet kell önteni a földalatti darázsfészek kijáratába. Más leírások szerint a darazsak nem élik túl a telet. Mi e két infó ismeretében figyeltük a darázsfészket, ahol a lehűléssel eleinte fogyni kezdett a létszám, majd megszűnt a ki-be repkedés, végül pedig a bejárat őrszemei is eltűntek. A darázsfészket többszöri szakadó eső, hó és a mínuszok ostromolták, mígnem az időjárás következményeként a bejárat beomlott és a darazsak eltűntek.

Május van és az idei tavasz úgy telt el, hogy nem volt egy hét, amikor szünet nélkül napos, tavaszi idő lett volna. Talán ez az oka annak, hogy a darazsakhoz hasonlóan egy lódarázs is a hideg idő elől menedéket keresve repülhetett be hozzánk a házba. Hogy mi a megoldás arra, ha egy termetes fullánkkal ellátott betolakodó meglátogat, a videóban mondjuk el.

A darázs és a lódarázs nem játék! Ha már veszélyesnek ítéled meg a fészkelését, hívj szakembert, de addig amíg nem jelent rád közvetlen veszélyt, ne bántsd, hiszen ő is egy élőlény, aki nem azért született, hogy embereket egyen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .