Palántázó láda készítése házilag fa ablakból

Palántázó láda

Volt egy régi fa ablak a pincében hulladékként elkönyvelve, és mivel újabban rajongunk az újrahasznosításért, megnéztük a neten, lehetne-e valami hasznosat csinálni belőle. Szeretjük az üveget, ezért mindenképpen meg akartuk menteni a régi ablakot, így lett belőle palántázó láda.

Nem sokáig kellett keresgélni: megtaláltuk a megoldást a palántáink melegen tartására. Igaz, a napokban az időjárás is nekünk kedvez, és időközben pont 20 Celsius fok fölé emelkedett a levegő, de az ötlet annyira tetszett, hogy nekiláttunk, és elkészítettük a saját palántázó ládánkat.

A palánta láda szerelem első látásra

Először olyat találtunk, ami mindössze annyiból áll, hogy ások egy négyzet alakú gödröt, majd belefektetek egy olyan fa keretet, aminek négy oldala 2 x 2 db lécből van összeszögelve. A képen erre – mint egy doboz tetőként – vízszintesen volt ráfektetve az ablak.

Ablakunk volt, fa lécek is hozzá, már csak neki kellett állni a készítéshez. Mi úgy képzeltük el, hogy a mi ablakunkat nem csak ráhelyezzük a ládára, hanem tokja lesz neki, amibe csukott állapotban beleilleszkedik, ezért újabb keresésbe kezdtünk, hogy ötleteket gyűjtsünk. Ekkor találtunk erre:

Forrás: ezermester.hu

Már csak az volt a kérdés, hozzá nem értőként hogyan állapítsuk meg az ablak megfelelő dőlésszögét, és hogyan számoljuk ki a szükséges faanyagok méreteit ezzel a dőlt megoldással. Szerencsére Thomas pontosan tudja a választ minderre, még akkor is, ha nem állnak rendelkezésünkre bizonyos szerszámok, csavarok, vagy szögek.

Ha birtokodban vannak az ehhez szükséges fadarabok, és nem akarsz pénzt költeni ilyesmire, sajnos akkor sem olyan egyszerű mindez, mint ahogyan azt a földi halandó elképzeli. Harmadszori nekifutásból végül sikerült megcsinálni a tervezett palántázó ládát, nagyon büszkék vagyunk rá. Íme:

Az első magok már napoznak a ládikában

Bele is helyeztünk gyorsan néhány paprika és paradicsom palántát, és jelenleg is gyönyörködünk az alkotásunkban. A ládát napos területen helyeztük el, és ügyeltünk rá, hogy jusson be levegő a növénykéknek. Alja nincsen, alul föld van, amit szintén locsolni lehet a szükséges pára miatt.

Méretet azért nem írok, mert azt az ablak adja. A magasságot pedig az igényed. Mi két polcos ládát akartunk, ahová beférnek a nagy méretű tejfölös poharaink, mert azokba palántázunk. Először „közösbe” szúrjuk a magokat, majd, amikor megerősödnek a kis kétlevelű paprikák és paradicsomok, kb. 5 cm-es korukban „szétültetjük” őket a tejfölös poharakba.

Maga a palántázó láda funkciója nálunk az, hogy a szétültetett ifjoncok olyanná erősödjenek, amit ki lehet majd ültetni a szabad földbe. Ehhez aprócska növényeinknek melegre van szükségük, amit az üvegház hatással bíró varázsládikánk hivatott megadni nekik.

Fontos, hogy a palántázó ládát napközben nyisd ki, és csak éjszakára, vagy hűvösebb időben csukd be! Ellenkező esetben a palántáid megfőnek a napon! Gondolj csak azokra a felhívásokra, melyekben a gazdikat óva intik attól, hogy kutyáikat az autóban hagyják a kánikulában.

A palánta láda elkészítéséhez szükséges „hulladékok”

  • egy nem használt, régi fa ablak,
  • kb. 12 db fa léc a megfelelő méretre vágva
  • ha polcot is akarunk, akkor további 4-5 db léc
  • kb. egy marék szög (mi csavarokkal dolgoztunk)
  • préselt farostlemez, OSB, vagy egyéb fa tábla darabok a láda falaihoz

A palántázó láda elkészítése

Az ablak köré el kell készíteni vízszintesen egy keretet a földön, aminek a négy sarkában elhelyezzük a másik kerettel összekötő „lábakat”. Ezután jöhet a másik keret, amelynek darabjait döntve kell rászögelni a szerkezetre. Ha kész, jöhetnek a polcok, végül pedig a burkolat valamilyen korábbról megmaradt fa, vagy egyéb anyagból.

1-2 óra alatt elkészült, bízunk benne, hogy meghálálja a ráfordított időt, hiszen májusban a fagyosszentek után kiültethető palántákat szeretnénk, hogy aztán sok-sok paprikát és paradicsomot ehessünk!

Kérünk, amennyiben jártas vagy az ilyesmiben, írd le nekünk a tanácsaidat! Minden tipp, vagy javaslat jól jön, hiszen sosem csináltunk még ilyet! Később beszámolunk arról is, hogyan vált be a varázsládika!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .