Paradicsom palánta csírázástól a termésig

Paradicsom

A paradicsom palántázás nem nehéz, akár az erkélyen, vagy a lakásban, virágföldben is nevelhető, csak napos helyiség kell hozzá. Megpróbáljuk összefoglalni a tudnivalókat, hogy ne kelljen innen-onnan szemezgetni az internetről. Ami nagyon fontos, hogy ha mást is palántázol, akkor feliratozd a virágcserepeket valamilyen formában, hogy melyikben mi van!

Balról jobbra: paprika, paradicsom, gyom.

A gyomokat (amennyiben már meg tudod különböztetni őket a paradicsom csírától), mindig húzd ki a növénykéd mellől!) A paprika és a paradicsom is két hosszúkás, hegyes levélkét növeszt először. Ha nem jelölted, hogy hová mit ültettél, a harmadik levélből már megállapítható, hogy az illető paradicsom, vagy paprika lesz. A paprikának a harmadik levele is ugyanolyan, de már szélesedni kezd majd, míg a paradicsom harmadik levélkéje rojtos. Plusz a paradicsom szára bordó színűre változik.

Paradicsom mag ültetése (bolti és saját vetőmagok)

A paradicsom magokat márciusban érdemes elültetni akár egy egyszerű virágcserépbe, akár nagy tejfölös pohárba. (A rutinosabbak palántázótálcát használnak.) Mi kipróbáltuk ezt is, azt is. Minden esetben több magot szórtunk egy helyre, vagyis a nagy tejfölös pohár esetében pl. 5 paradicsommagot helyeztünk a pohárba. Kipróbáltuk a bolti vetőmagot is és a saját magot is, különbségről nem tudunk beszámolni.

Pár hetes paradicsom palánták

Nem használtunk sem varázsföldet, sem szenteltvizet, csak a kerti földet, ill. az utóbbi időben a komposztot használjuk, ami szintén föld, csak nagyobb a tápértéke növényeink számára. Az elültetett magok pár hét után kibújtak, de mivel nem bolti virágföldet használtunk, az apró gaz is nőtt, ami miatt elsőre nehéz volt megállapítani, melyik a paradicsom, melyik a gaz. Persze egy idő után egyértelművé válik, hogy az erősebb szárú növényke a paradicsom, amiből szám szerint ötnek kellett lennie.

Paradicsom palántázás és kiültetés

Sajnos nekünk párszor új magokat kellett ültetnünk, mert növénykéink 3-4 cm-es korukban kidőltek. Ennek számos lehetséges okát megtaláltuk a neten, de időközben készítettünk egy palántázó ládát, és mindenki átkerült oda. Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de úgy tűnt, ez kiküszöbölte a kidőlés okát. A ládában úgy tűnt, a kritikus időszakon akkor van túl a növényke, ha megjelenik a harmadik levele is. A netes írások szerint egyébként a kidőlésnek vagy a túl sok víz az oka, vagy épp ellenkezőleg. Említik még a gombás fertőzést is és a fény hiányát, amitől a növény felnyurgul, majd gyengeségében eldől.

Az első virág a paradicsom palántánkon

Amikor a paradicsom palánta kb. 10 cm, akkor már át lehet ültetni szabad földbe. Mielőtt elülteted a paradicsom palántákat, szúrj egy-egy karót a földbe, és kösd hozzá a növényt úgy, hogy megtartsa, de ne sérüljön. Fontos, hogy akármikor ültettük el a magokat, a belőlük növekedett palántákat csak akkor szabad kiültetni, ha már elég meleg számukra az idő. Sokan javasolják, hogy várjuk meg a Fagyosszenteket, és csak május 25. után ültessük ki őket. Kiültetés után ne felejts el locsolni!

Mire jó a palántázó láda?

palántázó láda megfelelő mennyiségű napfényt, és meleget biztosít a palánták számára. A mi palántáink nem kaptak elég fényt a házban, ezért volt szükségünk a ládára. Az első „ládások” sajnos szintén tönkrementek, de rájöttünk, miért!

A palántázó láda fedelét reggel le kell venni a palántákról, ellenkező esetben az üvegen átszűrődő nap megégeti őket. Egyébként is levegőzniük kell, szóval reggel kinyitjuk az ablakot, este becsukjuk. Mi estére, vagy rossz időben egy PVC asztalterítővel is letakarjuk, hogy a láda ne ázzon és hogy a napfény csak üveg nélkül érhesse őket a kánikulában.

Mi olyan palántázó ládát készítettünk, amibe polcok vannak a tejfölös dobozok számára, de van, aki csak egy dobozt készít a föld felszínén üveg tetővel, az is megteszi! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy enélkül nem lehet paradicsomot termeszteni, de mi szerettünk volna egy ilyen ládát, mert nagyon tetszett az ötlet, és fölösleges ablak is volt hozzá…

Ez már a mi paradicsomunk!!!

Amióta a növénykék a ládában nevelkednek, sikerült az első paradicsom palántát szabad földbe ültetni, és ma már nő rajta az első paradicsom! Igaz, még csak borsó méretű, de ami késik, nem múlik! =)

Paradicsom dugványozás

Amikor a növényünknek már több ága van, és megjelentek az első virágai, az alsó szárakat dugványozás céljából már le lehet vágni. Ezek kb. 10 cm méretű növények, amiket gyökereztetni kell vízben, vagy szimplán földbe dugva, jól meglocsolva is legyökereznek.

A fenti módszerrel sok-sok lecsónak valót termelhetsz a kertben! A paradicsom szívóssága a csodával felér, nálunk a növény a rossz minőségű földben is úgy nő, mint a gomba! Azért a paprikát sem érheti panasz, mert ha túl van a kritikus időszakon, akkor locsolás mellett ő is hálás és igazi „terülj-terülj asztalkámmá” válik!

Friss lecsóhoz valók a kertből. Semmi sem fogható a saját paradicsomhoz!! Teljesen más az íze, mint a boltinak!

Ha valami mégis lemaradt volna, Bálint gazdánál mi mindig mindent megtalálunk…

Bármilyen kérdésed van, vagy tanácsod, kérjük oszd meg velünk a tudásod, hisz mi is ezt tesszük! Te milyen paradicsomot nevelgetsz a kertedben?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .