Pestről vidékre: mi legyen a vízzel?!

Forrásvíz

Néhány bejegyzésünk egy régen működtetett blogunkról lett átemelve. Az alábbi poszt is ilyen. Akkor íródott, amikor még azon dilemmáztunk, mi lenne, ha olyan helyen laknánk, ahol nincs vezetékes víz?!

A házban egyáltalán nincs ivóvíz, csak annyi ásványvíz, amit aktuálisan odacipelünk autó nélkül, hátizsákban. Nagyon jó lenne egy kutat fúratni, de ha olyan kutat szeretnénk, amiből ivóvíz jön, az egy vagyon és mindenféle engedélyhez kötött, macerás történet. Az olyan kút fúrása, amelynek „termése” ivóvízként nem használható, valamivel olcsóbb, és engedély sem kell hozzá, de ez a verzió is állítólag egymillió forint körül van.

Ezt biztosan nem engedhetjük meg magunknak, ráadásul ha a víz nem iható, valahogy nem érzem, hogy kiváltaná az esővízgyűjtő medence funkcióját. Sajnos az esővízgyűjtőnél benne van a pakliban, hogy esetleg egy ideig nem esik eső, az bizony nem lenne jó. Ilyen téren a globális felmelegedésről szóló hírek sem épp biztatóak, ám az anyagiak miatt egyelőre maradunk az esővízgyűjtő megoldásnál.

Annál is inkább, mert szerencsére a házhoz tartozó telken a föld alá beépítésre került egy ilyen esővízgyűjtő medence. Jelenleg az a tervünk, hogy ebből a medencéből vezetnénk be a ház kicsempézett fürdőhelyiségébe az esővizet, ezt használnánk mosakodáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz, stb. Az ivóvizet pedig megoldjuk cipeléssel – itt pl. már szerepet fog játszani a kerékpárunk, ahogy az sejthető volt.

Az esővízgyűjtés mindenképp egy szimpatikus megoldás, hiszen számtalan kiegészítőt (szivattyúzás, tisztítás, stb.) lehet venni hozzá és ezzel a megoldással függetlenek tudunk lenni a közművektől. A közeljövőben gondolom a szivattyúval fogunk megismerkedni, a kútfúrás kérdését a jövőnktől tesszük függővé, már ha lesz rá valaha keretünk.

Jelenleg innen Budapestről a vidéki életmódról álmodozva az esővízgyűjtős megoldás tökéletesen megfelelne nekünk. Még akkor is, ha ebben a pillanatban úgy néz ki, a jégkocka használatról pl. máris le kellene mondanunk. Áram szerencsére van, hűtő is, úgyhogy emiatt nem aggódunk. Sok minden lesz még, amiről le kell mondanunk, valószínűleg a jégkocka nem a legnagyobb problémák egyike lesz. Meglátjuk…

Tapasztalataidat örömmel fogadjuk az esővízgyűjtés témakörében is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .