Briós házilag
Napló

Retro briós recept

A képen látható brióst Fürdős Zé receptje alapján készítettük el. A briós teljesen olyanra sikerült, mint a régi szép időkben kapható briós. Édes, mint a kalács, de tömörebb, a tetején kristálycukorral. A régi reggelizők és tejivók jutottak eszünkbe, amikor még poharas tejet és poharas kakaót lehetett kapni, ill. műanyag pohárban adták a tejeskávét. Köszi Zé! Nagyon finom lett a briós! =)

Hozzávalók:

  • száraz élesztő: 1 csomag
  • tej: 200 ml
  • liszt: 500 g
  • tojássárgája: 2 db (+ 1 tojás kell majd a tetejét megkenni)
  • só: 2 csipet
  • cukor: 100 g (+ 3-4 ek a briós tetejére)
  • sütőmargarin: 100 g (felolvasztva)

+ A briós tetejére:

  • 1 db felvert tojás
  • vagy fahéjas cukor

Briós készítés házilag

Egy kalácshoz hasonló tésztát kell összehoznod a hozzávalókból. A tésztát egyenlő részre kell osztani, majd briós formájúra kell gyurmázni. A briósok tetejét kend le tojással, szórd meg kristálycukorral és mehet a sütőbe! Részletesen pontról pontra lásd alább!

Liszt, tojássárgája, só, cukor

Rakd a sütőmargarint a tűzhelyre és amíg felolvad, keverd össze a fenti négy hozzávalót!

Száraz élesztő, sütőmargarin

A készülő tésztába keverd bele a száraz élesztőt és az időközben felolvadt sütőmargarint! Dolgozd szép simára a tésztát!

Kelesztés a melegben

A kész tésztát takard le egy konyharuhával, majd meleg helyen hagyd magára ébredezni! Tudod milyen nehéz valakit felébreszteni, ezért ne is próbálkozz 5 perc után, adj neki 50 percet!

Darabolás, csigaformálás

A megkelt tésztát oszd el 12 egyenlő részre és sodorj belőlük kb. 25 cm rúd formákat! A rudakból formálj csigákat, de kissé megemelve, amilyen egy briós forma! A végeket dugd el a világ szeme elől: hajtsd őket a briósok alá!

Második kelesztés, lekenés, cukor

Újabb 25 perc áll rendelkezésre, hogy kikönyörögd a briósodat az ágyból. Eddig elnéző voltál vele, de most már az éhséged forog kockán! 25 perc után nincs több alvás! Kíméletlenül kend le a tetejét egy felvert tojással és szórj cukrot a tetejére!

Előmelegített sütő, 180 fok, 25-30 perc

Kapcsold be a sütőt, melegítsd be 180 fokra! A szemtelen briósokat ezek után úgy helyezd el a tepsibe, hogy várhatóan ki fognak kelni magukból, szóval hagyj némi helyet közöttük! 25-30 perc alattt süsd őket aranybarnára és ha kihűlt, fogyaszd el őket jóízűen!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pin It on Pinterest