Száraz tűzifa (hálós) | Üzemi melléktermék

Helyesbítés a lap alján! Azt hittük, hogy ha ilyenkor kifogy az ember, akkor a száraz tűzifa már csak a mesében létezik. Tévedtünk! Az a hálós tűzifa, amit most találtunk, hivatalosan ipari hulladék, ami azt jelenti, hogy már azelőtt is fedett üzemben tárolták, mielőtt felesleggé vált volna.

Évekkel ezelőtt, amikor első körökben tűzifát kerestünk, fogalmunk sem volt arról, hogy a fűtési szezon fél- vagy háromnegyed évig tart. Ahogy arról sem, hogy mennyi tűzifára van szüksége egy embernek egy fűtési szezonra. Akkor még azt sem tudtuk, hogy mi átverés és mi nem az. A net viszont hemzsegett a tűzifa átverésekről szóló információktól, így nekünk is jól jöttek volna azok az információk, amit megosztunk.

Az első és legfontosabb, amit megtanultunk, hogy a tűzifát időben (tavasszal) kell megvenni. Ez azért fontos, mert tavasztól őszig elegendő ideje van száradni ahhoz, hogy száraz tűzifaként megfelelő meleget adjon, azaz megfelelő hőértéke legyen. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy minél később vásárolod meg a tűzifát, annál biztosabb, hogy frissen vágták ki, ennél fogva nem lesz elég. Ahogy valószínűleg az általa nyújtott meleg sem lesz elég.

A második legfontosabb szabály, hogy ha lecsúsztál a tavaszi vásárlásról, akkor csak száraz tűzifát érdemes megvenni! Ez nem azt jelenti, hogy esőtől védett, hanem hogy nem frissen kivágott. Ez sokszor nehéz, mert nyáron (főleg ősszel) már ritka a korai kivágású tűzifa. Ilyenkor előfordulhat, hogy a környéken már egyáltalán nem találunk tűzifát, messzebbről pedig sajnos akár tízezer forint is lehet a szállítás, ami nem éri meg, hiszen azért az összegért újabb tüzelőanyagot vehetnénk!

Idén végre csillapodott bennünk a fatüzeléstől való félelem, mert a száraz tűzifa alternatívájeként megtaláltuk a keményfa brikettet és az ú.n. hálós „üzemi mellékterméket”, ami úgy néz ki, hogy tökéletes megfelelője a száraz tűzifának. Ebben a videóban erről beszélünk. Örömmel vesszük a te tapasztalataidat is a témában, hiszen az internet és ezen belül a Youtube kiváló lehetőség arra, hogy segítsük egymást a saját tapasztalatainkkal! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .