Százszorszép átültetés: a tipegők ledkedvesebb kísérője

Százszorszép átültetés

A kert tele van százszorszéppel. Nagyon szeretjük a százszorszépet, kedves kis virág és egyre csak több van belőle. Miért kéne gyomként kezelni? Miért kéne levágni a fűnyíróval?! A megoldás: százszorszép átültetés.

A méhbarát fűnyírást alkalmazva mindig aprócska százszorszép szigeteket hagyunk a kertben, így a kedves kis virágból egyre több és több nő. Miért jó ez nekünk? Egyszerűen azért, mert egy egyszerű, esztétikus, szívmelengető látvány, miközben azt is megtudtuk, hogy teát lehet belőle főzni és meg lehet enni.

A modern kor durva „restartot” hajtott végre az emberi agyakon és megfeledkeztünk a legalapvetőbb, kertekben növő zöldekről, amiket ma már gaznak, gyomnak nevezünk. A gazt írtani kezdtük vegyszerekkel, miközben a legtöbb lealázott növényt valaha őseink ugyanúgy fogyasztották, mint mi a salátát. A százszorszép, a pitypang, a mezei katáng egykor értékes része volt az életünknek.

Ha nem is jelent hamburgerrel azonos élményt, egy teát, egy salátát ma is lehet belőlük készíteni! Ugyanígy az akácfa virágát is meg lehet enni és az orgonából is lehet italt készíteni. A sokoldalú levenduláról már nem is beszélve, amiből még sütit is készítenek! Ha nem hiszed, keress rá csak a fenti három virágra és nézd meg, milyen áron adják ma már ezeket a teákat, amit a legtöbben csak „gyomnak” neveznek!

Részlet az épülő mini sziklakertből, zöld Balázs birodalmából

Közben a napokban igazi gyík rezidencia építés zajlik, egész kis birtokot szentelünk a zöld gyíkok számára. A kis zúg, ahol építjük mindezt, a sokat emlegetett „domboldal” lesz, ahol mini sziklakert épül és bokrosítás is zajlik. A sok jövés-menés ezen a területen egy olyan ösvényt eredményezett, aminek két szélére szeretnénk tovább szaporítani a százszorszépet.

A százszorszépek a kertben már most is végigkísérnek minket egy szakaszon, de szeretnénk a kopár részekre is telepíteni egy-egy csokorral. A sziklakert építés miatt ezen a területen ásnunk is kellett és a fű is kikopott. Négyzetmétereket nem terítünk be a kis virággal, de kísérőnek nagyon szép lesz. A százszorszép átültetés kellemes időtöltés, az eredmény pedig varázslatos lesz!

Nálatok van százszorszép a kertben? Milyen virágok kísérik lépteidet a kerti járda mentén? Írj nekünk a lap alján, kíváncsian várjuk a kreatív megoldásokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .