Kenyérsütés házilag: hogy ne legyen sűrű a tészta?

Kenyérsütés házilag

Egyre jobban megy a kenyérsütés házilag, már sokféle liszttel és tésztával volt dolgunk és sokféleképpen formáltuk meg a tésztát. Csináltunk már kiflit, kenyeret és zsömlét is, de volt közte olyan, aminek sűrű volt a tésztája. Rájöttünk, miért…

Thomas imádja a tésztát gyúrni, pacskolni, formálni. Szeret kísérletezgeti és rengeteget olvasott már a kenyérsütésről. A modern kor mindentudó és mindent eladni próbáló leírásai helyett annak is utánajárt, hogy kémiailag milyen hozzávalónak mi a feladata abban, hogy a kenyér olyan lehessen, amilyennek régen szerettük.

A kenyérben a buborékokat keressük, mert a régi, igazán finom kenyér az emlékezetünkben buborékos volt. Buborékos, ropogós és illatos. A jelenlegi bolti kenyér is buborékos, de az már messze nem olyan, mint a régi finom kenyér. Most végre rájöttünk a kenyérsütés titkára!

Türelem finom kenyeret terem

A megoldás első és legfontosabb része a történelem. Na nem az, amit az általános iskolában tanultunk, hanem az olyan apró, de annál fontosabb részletek, amit pont hogy NEM TANÍTANAK az iskolában. Ilyen pl. a türelem. Régen nem volt internet, sem alkalmazotti munkaviszony, ezért sokkal több idejük volt az embereknek. A háziasszonyok bekeverték a tésztát, azután más teendőjüknek tettek eleget. A tészta csak kelt és kelt, mint A Kis Gömböc, volt neki ideje bőven megfelelő alapanyaggá válni, hogy aztán az erős tenyerű asszonyok megformázzák és berakják a kemencébe.

Ha adsz időt a tésztának a kelésre, sokkal jobb lesz az eredmény, mint az eddigi kísérleteidben! A mai kor embere rohanni kénytelen, ezért a legutolsó lenne az idő, amire megoldásként gondolna. Pedig logikusan az időbeosztásunk az, ami gyökeresen megváltozott a régi időkhöz képest. Szóval keverd be a tésztát egyik nap és a rákövetkező nap süsd ki!

Magas hőmérsékleten történő sütés

Az ember szereti a kényelmes 180 fokos sütést, hisz jóformán mindent 180-200 fokos gáz- vagy elektromos sütőben sütünk. Csakhogy a régi kemencékben felfűtéskor akár 1000 fok is lehet, az olasz kemencében sült pizzát pedig állítólag közel 500 fokon sütik. A fenti képen látható kenyér 220 fokon sült és az eddigi legfinomabb (buborékos, nem sűrű) kenyerünk volt.

Persze ezen a két trükkön kívül számtalan egyebet is fel lehetne itt sorakoztatni, hisz sok múlik a hozzáadott víz mennyiségén, a bevágás mélységén, a hozzáadott zsiradékon, stb. Mi egyszerű, mikrohullámú sütő méretű elektromos sütőben sütünk. A kenyérsütés házilag akkor az igazi, ha szeretettel és odaadással csinálják. Éppen úgy, ahogy Thomas szokta. =)

A házi kenyérsütés lavinája már biztosan hozzád is eljutott. Te milyen trükköt vetsz be saját kenyered sütéséhez? Beszélgessünk róla! Várjuk kommentedet! =)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .