A szőlőt és a fákat minden évben metszeni kell. Amikor idejöttünk, fogalmunk sem volt róla, hogy ilyen feladatok is várnak ránk. A szőlő esetében ez azt jelenti, hogy a vastag fás szárból mindenfelé, kb. ceruza vastagságú „ágakat” (vessző) le kell csipkedni a 2. rügy után. Ezeket nevezzük venyigének. A venyigét, a gyümölcsfák ágait és az őszi avart nagyon sokan nem tűrik meg a díszkertekben, ezért elégetik. Mi igyekszünk nem pazarolni…
00:00 – Szőlő metszés és elszáradt paradicsom eltávolítás
14:44 – Kiscipő a tetőn
09:51 – Szőlő metszés ismét
Az avar és a frissen levágott faágak tüzelése nem csak környezetszennyező megoldás, de ezt a tevékenységet gyakran tűzgyújtási tilalom is tiltja a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. A mi véleményünk erről az, hogy ami tüzelésre használható, azt a saját otthonod melegére kell, hogy visszaforgasd, ami pedig hulladék, azt a komposztban kell hasznosítani.
A venyige tökéletes gyújtós télen a fatüzeléshez és nyáron a grillezéshez is, az avar pedig (kivéve a diófa levelei), mehet a komposztba, előkészítve ezzel a következő évi vetéshez a földet. A diófalevél sem mumus, mi a kerítés mentén szoktuk elhelyezni, ahol tökéletes gyomírtóként működik!