Természetfilm közelebbről: Jóreménység sziget

A Jóreménység sziget című film két külön dimenzióról szól: amiben élünk és amiben élhetnénk. Mindarról, amire vágyunk és amit helyette „illik” elérni. Szívfacsaró tükörkép a Tisza tavon innen és túl…

Az élet csodálatos egyszerűségét nagyszerűen bemutató, emberközeli filmben Ljasuk Dimitry filmrendező magát alakítja saját igaz történetében. Adott egy tó, ahol látszólag minden áll, ahogy általában az unalmas és monoton tavak szoktak állni.

Dimitry azonban másként tekint erre a tóra, hiszen gyermekkorának jelentős részét itt töltötte az édesapjával. A férfi felnőttként is ellátogat a helyszínre ahol a családi öröksége; egy tündéri kis kuckó áll. Ezúttal azonban a környék varázslatosabb, mint valaha!

A természetben például egy tó fölé hajolva csak az látja meg a titkokat, aki túllát saját önzőségének tükörképén. Ezen a helyen látszólag megállt az idő, de Dimitry nem siet. Ő azt a világot is látja, ami a rohanó világ és az önzés számára láthatatlan. Mert a világ, amiről álmodunk létezik! De ehhez le kell lassulnunk és keresni kell a tekintetét.

Az igazi álomvilágban a nappalok ezüst színűek, az esték aranyba borulnak, éjszaka pedig eltűnik a vízfelszín és a csillagok közötti határ. Egyszerűen megszűnik létezni… Nincs horizont, nincs buborék, csak a csillagok és a főszereplő. Egy pillanatra mintha a Kis herceg elevenedne meg előttünk saját kis bolygóján…

A film fókuszában akarva és akaratlanul a magány áll. Ez az a magány, ami sokkal inkább baráti, mint sem ijesztő. Ez az a magány, ami mindannyiunk elméjében megjelent már, mint egy menekülőútként. Szép, ugyanakkor félelmetes, ám a lehető legigazibb, leghasznosabb tapasztalatokat helyezi el a koponyánkba az értékekről és az elfogadásról. Egy ilyen utazásból az energia és az önbizalom legteljesebb mértékét meríthetjük, amivel véget vethetsz a magánynak és megszerzett tudással teljesen új életet kezdhetsz!

Mi a Jóreménység sziget c. filmben teljesen magunkra ismertünk. Jóllehet mi ketten vagyunk és nem élünk vízparton sem, az elmúlt nyolc évben ugyanolyan tapasztalatokra tettünk szert, mint amiket a filmben láthattunk.

A Jóreménység sziget c. magyar film a hazai természetfilmek alapköveként aposztrofálható. Habár műfajában nehéz bekategorizálni (és talán épp ettől olyan kiemelkedő), ha lenne magyar Oscar-díj, akkor minimum a saját kategóriájában biztosan megérdemelne egy aranyszobrot!

Jóreménység a helyszín neve, ahol a film játszódik. Mi azt mondanánk, hogy nemcsak a hely, hanem sokunk számára ez a film is „Jó reménység”! Hálásan köszönjük a készítőknek az élményt, sokat jelentett nekünk!

Fotó: Ljasuk Dimitry films Facebook

Szívből ajánljuk mindenkinek ezt a gyönyörű és elgondolkodtató filmet! Ha te is megnézted és tetszett, juttassuk előre! Ne felejtsd el értékelni, hogy elnyerje méltó helyét a TOP 10-es filmlistákon, például a Netflixen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .