A jó túrós pogácsa ötvenesek hozzáadásával készül. Nem Sweeney Todd módra, hanem a hozzávalók fifty-fifty arányát illetően. Teljesen sorsszerűen került birtokunkba ez a recept…
Mindig is szerettem a pogácsát, a nagymamánk “fesztivál pogácsáját” többször is emlegettük, gyakran sütött nekünk direkt nyaraláshoz az útra. Rengetegszer idézte a testvére, Józsi bácsi szavait, aki mindig azt mondta: “Az a jó pogácsa, amelyik részeg”. Ez alatt azt értette, amikor elcsúszik a teteje. Milyen igaza volt! Hol vannak ettől ma már a bolti pogácsák…
Hagyományos, kemencében sült pogácsa illata
Gyerekkoromban azokat a meséket szerettem a legjobban, amelyek úgy kezdődtek, hogy “A szegény legény elment szerencsét próbálni tarisznyájában hamuba sült pogácsával”. Mindig meg akartam kóstolni a hamuba sült pogácsát. (A kályhában sült kenyeret már sikerült.) Egyszer régen, még az általános iskola szervezésében tájház nézőben voltunk Szentendrén. Nevelési és hagyományőrző céllal a gyerekeknek bemutatták a kemencében sütést. Túrós pogácsa készült. Olyan illata volt, hogy még most is érzem. Ennek már harminc éve, de azt a receptet azóta is kerestem.
Krumplis, sajtos és medvehagymás “ide véle”
Anyukám otthoni krumplis pogácsáját is imádtam, és van még egy-két jó emlékem a különböző pogácsákról. Egyik házibuli alkalmával nagyon finom sajtos pogácsával kínáltak, azóta próbáljuk megfejteni, mitől marad olyan puha a pogácsa. (Voltak próbálkozásaink.) Egy másik baráti találkozón szintén nagyon finom házi medvehagymás pogácsát ettünk, azt a pogácsát is azóta emlegetjük. Aztán ott van az a titokzatos túrós pogácsa, aminek az illata csak egy emlék…
Második típusú találkozás a túrós pogácsával
Anyukám szinte mindig emberek környezetében dolgozott. Hol ügyfélszolgálaton, hol eladóként. A munkája rengeteg türelmet kívánt, amiért sokan hálásak voltak és ajándékot hoztak neki. Az egyik évben, a karácsonyi időszakban egy 86 éves néni hozott neki valamit: egy pogácsa tészta volt az folpack fóliában, egy fenyőággal a tetején és egy arany színű szalaggal átkötve. Anyukám kisütötte a túrós pogácsát, ami annyira finom volt, hogy később elkérte Gabi nénitől a receptet. Azóta többször is elkészítettük, hiszen ez volt az a pogácsa, aminek emlékét évtizedek óta csak egy illat őrizte a fejemben.
Túrós pogácsa recept (50 dkg túróból)
Íme a recept, amit keresel: a jó túrós pogácsa 50 dkg túró, 50 dkg liszt, 50 dkg margarin hozzáadásával készül egy pici (kb. 2 tk) sóval. A hozzávalókból tésztát gyúrsz, kiszaggatod, a pogácsák tetejét megkened egy tojással, és megszóród reszelt sajttal (trappisti) és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöd őket. Mi télen sparheltben sütünk, amivel a kemencéhez hasonló eredményt, azaz egyenletes sütést lehet elérni.
A kész túrós pogácsa fogyasztását egy kósoláson túl érdemes másnapra hagyni, mert melegen “zsírosnak” fogod érezni. Dobozban tárolva puha marad, nem szárad ki, mint sok másik pogácsa.
Sorsszerű volt, hogy a recept megtalált minket, erre mondják, hogy nincsenek véletlenek. Öröm számunkra, hogy Gabi néni ajándékának történetét megőrizhetjük az utókornak, bízunk benne, hogy a jövőben sok hasonló történetet oszthatunk még meg veletek, ill. szívesen olvasnánk, vagy hallgatnánk meg mi is hasonló sztorikat!