Újra jön a Harlekinkatica invázió?!

Harlekin katica lárva

Harlekinkaticák, amik ugye a levéltetvekkel táplálkoznak, megfordult a fejünkben, hogy vajon nem-e ismét egy olyan harlekinkatica invázió előtt állunk, mint ami pár éve volt?!

Az előzőekben már írtam a levéltetvekről. Ők úgy néz ki, a második permetezés után elpusztultak. Viszont a napokban feltűnt, hogy egyre több szőrös, vagy inkább tüskés valami van a gyümölcsfákon. Thomas vette észre, és ő nézett utána, hogy mi az.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ez a Harlekinkatica lárvája. Pfúj! Tudtommal nem bántanak, vagy ilyesmi, de mindenütt ott vannak. A fákon, a salátán, mindenhol. Megtudva azt, hogy ezek a dögök a Harlekinkaticák, amik ugye a levéltetvekkel táplálkoznak, megfordult a fejünkben, hogy vajon nem-e ismét egy olyan harlekinkatica invázió előtt állunk, mint ami pár éve volt?! Akkoriban még a kormanyhivatal.hu is közleményt adott ki arról, hogy miért jelentek meg és mit lehet velük kezdeni.

A rohadékok kifejlett korukban mást sem csinálnak, csak pároznak, mint a lenti képen. A következtetésre pedig abból a feltételezésből jutottam, hogy a tetü nem-e esetleg a párás környezetben érzi jól magát, ami az idei tavasszal bőségesen kijutott mindenkinek? Mert ha igen, akkor nem véletlen, hogy idén mindenki panaszkodott a zöld levéltetvekre!

De sajnos jól gondoltam. Bálint gazda weboldalán is ez áll:

„A bőségesen hullott csapadék és a levegő magas páratartalma kedvez a gombás betegségeknek és egyes kártevők szaporodásának is.”

„A levéltetvek az idén korán jelentek meg: az őszibarack és a cseresznyefákon, a rózsabokrokon, a káposztafélék palántáin tömegesen szívogatnak a fekete, a zöld és a szürke levéltetvek.”

Márpedig ha sok a levéltetű, akkor a harlekinkatica is sok! Szerintem egyértelműen ez az oka a sok katicának, ami aggodalomra ad okot. Tök jó, hogy lezabálják a fákról a tetveket, de az már kevésbé, ha csoportosan bemennek a házakba. Állítólag porszívóval kell összeszedni őket. Böööaaaáá!!!

Pár éve Budapesten mi is megtapasztaltuk az árvaszúnyog inváziót, a pesti lakásban az ágyunk fölött zavarogtak a rohadékok, az sem volt kellemes, de ez a katica sokkal nagyobb, és nem békés, mint a Hétpettyes katica. Bízom benne, hogy a félelmem alaptalan, és nem lesz 2016-ban is harlekinkatica invázió!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .