A fokhagyma babona és az első saját fokhagymánk

Őszi fokhagyma

A fokhagyma babona szerint a vámpírokat elriasztja a fokhagyma. De „fokhagyma ültető manókról” eddig sehol nem olvastunk. Ha pedig nem ők voltak, akkor ki?!

A fokhagyma fogalmával az asztalon kívül általában moziban találkozik az ember. A népi hiedelem szerint a fokhagyma elűzi a gonoszt, ezért többnyire boszorkányokat, vámpírokat űznek el vele a filmekben. Ez a babona ma is látatja magát, hiszen a vidéki házakban ma is gyakran akasztanak fokhagyma füzéreket a bejárati ajtók fölé, hogy a száradó zöldség elűzze a gonosz szellemeket.

Néhány éve, amikor Erdélyben a törcsvári kastélyban jártunk, a kastélyfal réseiben is találkoztunk fokhagymával, ami arra utal, hogy az emberek között tényleg vannak, akik hisznek ezekben a babonákban. Valószínűleg az ideérkező turisták rejthették el a gerezdeket a várfalban.

Fokhagymafüzér helyett csak lógatunk

A babona valószínűleg nem olyan butaság, mint ahogy elsőre gondoljuk, hiszen a fokhagyma minden leírásban egészséges zöldségnek számít. A fokhagyma állítólag bizonyítottan vértisztító, vérhigító és vírusölő hatású, de ezen kívül számos egészségügyi problémára is jó. Bizonyára a „vámpírűző” és „ördögűző” jelzők is abból erednek, hogy a baktériumokkal, parazitákkal is elbánik.

Nálunk a fokhagyma minden évben meglep, mert újra és újra kinő a cseresznyefa árnyékában. De bármennyire is igyekszik a növényke, soha nem került még belőle a pirítósunkra, mert a termés iciripiciri maradt. Idén először csodák csodájára új helyen is kibújt a fokhagyma, így végre megkóstolhattuk az első saját fokhagymánkat. De ki ültethette őket oda? Mert mi nem emlékszünk rá, hogy fokhagymát ültettünk volna, szóval tuti, hogy a „fokhagyma ültető manók” voltak. =D

Veled történt már olyan, hogy megfeledkeztél arról, amit elültettél?!

Tudtad, hogy az ókorban a fokhagyma olyan értékesnek számított, hogy fizetőeszközként használták? Míg a föld egyik pontján ördögűző hatása miatt tartották értékesnek, másutt olyan keresett volt, hogy még fizettek is vele.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .