Almafácska

Amikor valaki a fővárosból vidékre szabadul, rengeteg tanulnivalója akad. Az információk, a szakértők véleményei, a technológia és az időjárás azonban folyamatosan változnak, amivel lehetetlen lépést tartani. Mi nem akartunk pesti megfeleléskényszer után a vidéki megfeleléskényszer rabjai lenni, ezért inkább a saját tapasztalatainkra hallgatunk.

Amikor vidékre költöztünk, a megfeleléskényszert szerettük volna a városban hagyni. Néhány év leforgása alatt megtanultunk füvet nyírni, fát hasogatni, kapálni, szőlőt és fát metszeni és a listának itt közel sincs vége. Nagyon sok mindent tanulunk ma is. De időközben azt vettük észre, hogy az eddig hitelesnek vélt forrásaink között már nincs két egyforma szakértői vélemény, javarészt minden hasznos tanács mögött valamilyen eladni kívánt portéka rejtőzik, a tanácsok zöme pedig nem egyezett a saját tapasztalatainkkal.

Részben az anyagiak miatt, részben pedig mert a saját tapasztalataink merőben eltértek az olvasottaktól (és mert makacsok is vagyunk), a saját tapasztalatainkat követve találtunk olyan olvasnivalókat a neten, amelyek megerősítettek minket abban, ahogy mi látjuk. A természet a számára porszemnyi emberek nélkül is teszi a dolgát, ezért bárhogy próbáljuk is manipulálni, ott és úgy veszi vissza a hatalmat felettünk, ahogy akarja. Gondolj csak az elhagyott épületekre, a várromokra és az örökös gyomok elleni szélmalomharcra!

A tengerpartok homokját minden évben megtisztítják a gyomoktól és az minden évben visszanő. Ha egy év kimaradna, azt sem lehetne érintetlen természetnek nevezni, mert a tengerpartok nem mindenhol olyan tiszták, mint a képeslapokon. A gyümölcsös sosem maradna gyümölcsös, ha nem írtaná ki az ember a számára oda nem illő növényeket. A hobbi kertekben ugyanez a felállás. Gyomlálunk és gyomírtózunk, lekövezünk és csapdákat helyezünk el ahelyett, hogy tudnánk, mi miért történik.

Ez egy fenntarthatatlan ördögi kör, aminek soha nincs vége. Derékfájás, ízületi problémák, bőrkeményedés, tyúkszem és még ki tudja, kinek milyen probléma az, amivel jelez a saját szervezete, hogy vissza kéne venni a tempóból. A munkára szükség van, de nem bármi áron és főleg nem az egészségünk árán! A természet nélküled is ugyanúgy teszi a dolgát, ha hagyod! Ehhez neki se emberre, se földművelésre nincs szüksége! Értékes táptalajt hoz létre, amiből a gaznak kikiáltott növények mellett a fák is szaporítják önmagukat!

Érdekes az emberi gondolkodás, mert míg az erdőkből szántóföldeket, legelőket akarunk, a bolygó másik oldalán a sivatagba fákat ültetünk. Mindig azt akarjuk, ami nincs. Kis kerten belül is inkább kevesebb gyümölcsfa legyen, de annak több legyen a termése, mint a levele. Bárhogy áltatjuk magunkat egyik-másik varázsszerrel, a leggazdaságosabb megoldás az elfogadás. El kell fogadni, hogy bármennyi pénze van az embernek, nem uralkodhat mindig mindenen!

Mi az erdő működéséből próbálunk meg tanulni és elfogadjuk azt, hogy a természet a kertben pontosan ugyanúgy működik, mint egy erdőben. A természetnek szüksége van a körforgásra, aminek része minden falevél, napfény és árnyék, de még a számunkra kevésbé kedves csúszómászók is, akik ugyanolyan hasznos munkát végeznek, mint a méhek, csak ők kevésbé népszerűek. Mert ki hallott már olyan rajzfilmről, aminek egy giliszta a főszereplője?!

Próbáld ki! Hagyd a természetre a kerti munkát és hirtelen minden megváltozik! Nem lesz por, megnőnek a fák, végre lesz árnyék és ettől nem szárad ki minden! A fű is gyönyörű zöld tud maradni, ha elfogadod, hogy itt-ott van benne egy-egy százszorszép, lóhere, vagy pitypang.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .