Almáspite recept

Sütemény szeletek

Almáspitéből sosem elég! Olyan almáspitét szerettünk volna csinálni, amilyen a nagymamánké volt. Sajnos az ő almáspitéjét már biztos soha senki nem fogja tudni megcsinálni, de hasonló receptet azért találtunk. Ez a tészta linzerszerű, a kész pite pedig vastag almaréteggel készült, szaftos, és pont annyira édes, amennyire kell.  

Hozzávalók az almáspite tésztájához

  1. liszt: 50 dkg (fehér liszt)
  2. cukor: 10 dkg
  3. vaj: 25 dkg
  4. tejföl: 4 ek
  5. tojás: 2 db (1 sárgája és 1 a pite tetejének lekenéséhez)
  6. szódabikarbóna:késhegynyi
  7. só: késhegynyi

Hozzávalók az almás töltelékhez

  1. alma: 1,25 kg
  2. dió: 10 dkg
  3. cukor: 4 ek
  4. zsemlemorzsa: 5 ek
  5. fahéj: izlés szerint
Három szelet süti

Az almáspite elkészítése

Ugrasszuk össze az ellentéteket! A tésztát és az almát. Két nagy tálra lesz szükséged. Az egyik edzőteremben a tészta hozzávalóit keverd össze, a másikban pedig az almás tölteléket. Ha kész, ereszd össze őket, hogy lássuk ki jön ki győztesen a sütőből!

A jobb sarokban: a pitetészta 

A tészta könnyen gyurmázható, teste könnyen formálható, nem lesz nehéz dolgod vele. Bánj  kimérten a hozzávalókkal, nincs más dolgotok, csak gyúrjatok és pihenjetek egy fél órát, masszátok meg! Ha már elég kidolgozott a tészta teste, nyújtani se felejtsetek el, kell a bemelegítés! Miután megmutattad neki a sodrófát, mr. T dolga, hogy betöltse az arénat a jelenlétével, mert ekkor már készen áll a megmérettetésre. 

Az összegyúrt hozzávalókból nyert tésztát felezd meg. Nyújtsd ki őket, majd az egyiket helyezd a tepsi aljába, a másikat pedig az almaréteg fölé, a pite tetejére!

A bal sarokban: az alma

Az alma nem ilyen masszív, mint a tészta. Termeténél fogva fürge, de nem fitt. Ha megsebesül, hamar levet ereszt, ám gyorsan  gyógyulnak a sebei! Ha bemutatod neki a zsemlemorzsát, ő felitatja amit kell. A puhányság, az almapapi csak a látszat, hiszen a kemény dió fedezi őt alulról. Igaz, ő már nem olyan, mint régen, hisz darabokra szedték a nők és a daráló, de tudja a dolgát.

Reszeld, vagy gyaluld le az almát! Uborkaszeletelővel gyalulni gyorsabb, mint a reszelővel. Ha kész, keverd hozzá a többi hozzávalót!!

Ha mindenki kész, irány az aréna, ahol a közönség már 180 fokos, felfokozott  hangulatban várja a 30 perces mérkőzést.

Mr. T büszkén feszített, ám az alma alattomosan kúszott be sikamlós testével T. karjai közé. Győztest ne várj, mert senki nem nyert és senki nem vesztett. A versenyzők együtt mentek be az arénába, és együtt is jöttek ki onnan azzal a közös céllal, hogy boldoggá tegyék az embereket. Nem bántották egymást, hanem kezet fogtak, a többit mindenkinek a fantáziájára bízzuk!

Tedd a tészta egyik felét a tepsibe, rá mehet az alma, a tetejére pedig a tészta másik fele. 180 fokon kb. 30 percig süsd őket, amíg egymásba nem szeretnek. Látni fogod, mert a tészta elpirul!

Ez a recept csodálatos, köszönet érte a feltöltőnek! Az eredeti itt található.

 

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.