Az ördög katicája: ismét lecsap az átkozott harlekinkatica

Katicabogár a zsalugáteren

Ismét támad a harlekinkatica! A házak falain újra megjelentek a hideg elől búvóhelyet kereső harlekinkaticák, amik ellen nincs semmilyen védekezési lehetőség…

Pestről jöttünk, mégis az első vidéken töltött évünk alatt feltűnt, hogy sok a katica a kertben. Emlékeztünk rá, hogy pár éve (tavaly?!) már volt szó a TV-ben katica invázióról, utánanéztünk, pontosan miről is van szó. A harlekinkatica, vagy más néven ázsiai katicabogár volt az:

Bár a híradókban látottaktól akkor még nem kellett tartanunk, hiszen nyár eleje volt, azért a blogban már júniusban megírtuk, hogy a harlekinkatica nagyon szaporodik, és nem lesz ennek jó vége. Most beigazolódott a félelmünk: több hírportál ír ismét a nagy számban házakba betolakodó harlekinkaticáról (és poloskákról.) Mi tegnap előtt vettük észre, hogy a „gonosz” katicák újra jelen vannak, de ezúttal a ház külső, napsütötte falain.

Fekete katica

A házba egyelőre nem jutnak be nagy számban, de résen vagyunk, nehogy ők is résen legyenek, ill. a réseken keresztül jussanak be hozzánk. Merthogy a harlekinkatica (ahogy sok más egyéb bogár) az őszi időszakban a meleg helyeket keresi, ahol áttelelhet, ezért mennek be a házakba.

Tegnap sütött a nap, és elég ijesztő számban érkeztek a katicák a házra, én meg szorgalmasan csapkodtam le őket a légycsapóval, gondolván, hogy ők legalább már nem zaklathatnak majd minket. Sajnálom őket, mindtől elnézést kértem, de nem fogok értük gyertyát gyújtani, mert nem szeretnék bogarak között élni.

Az utóbbi időben sokat cikkeztek a poloskákról is. Nem hiába, mert tele van velük a kert itt is. De a ház körül csak elvétve vannak itt-ott. Nem úgy, mint a harlekinkatica…

A gond az, hogy állítólag a harlekinkatica külföldről lett betelepítve hozzánk, az eredményes levéltetű pusztítás céljából, de amikor betelepítették őket ide, az ellenségei nem jöttek velük odaátról. Így hiába végeznek jó munkát a levéltetvek ellen, senki sem dolgozik ingyen; így az ősz beálltával munkájuk jussaként fedelet keresnek a fejük fölé, amit gyakran az emberek lakóházaiban lelnek meg.

Általában természetes ellenség híján jelenleg az egyetlen remény ellenük, ha nem engedjük, hogy táplálékhoz jusson. A tápláléka a levéltetű és a pajzstetű. Ezek ellen kell tehát védekeznünk, ill. teszik ezt a levéltetvek természetes ellenségei is: a hétpettyes és a harlekin katicabogár, a zengőlegyek, a fátyolkák, fürkészdarazsak, fülbemászók, a poloskák és ezek lárvái, valamint a pókok, és egyes madarak.

Amit tehetünk tehát: érdemes egy madáretetőt szerelni a házhoz közeli fára, és magunkhoz szoktatni a madarakat; hisz a levéltetű olykor a cinege, a pinty, a csuszka, a veréb, és még a fakopáncs étlapján is szerepel. De vannak egyéb bevált módszerek is a zöld levéltetvek ellen.

Esetleg van valakinek valamilyen egyéb VEGYSZERMENTES házi praktikája a zöld levéltetű, vagy a harlekinkatica ellen? A segítséget előre is köszönöm!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .