BUBA egy rövid szakasza (Etyek és Kajászó között)

Jövő tavasszal talán már egészen Balatonig ki lesz építve a Budapest-Balaton kerékpárút, ami minket is nagyban érint. Kíváncsiak voltunk, hogy áll az építkezés és megtaláljuk-e az aszfaltút végét.

Ha Budapest és Balaton között kiépül a kerékpárút, nem kell többé vonattal mennünk Velencére. Ez nagyon jó hír és most főleg jól jött volna a pandémia alatt, de ez egy óriási munka, ami több lépcsőből áll és a kis falvak életét nagyban felforgatja. Jövő tavaszra ígérik annak a szakasznak az elkészültét, ami minket elsősorban érint, a tervek szerint akkorra készül el az út a Velencei-tóig.

A teljes kerékpárutat szakaszokban építik, más és más kivitelező van megbízva a munkálatokkal. A minket érintő szakasz az Etyek és Velence közötti rész, amin jelenleg is dolgoznak. A Telex egy augusztusi cikke szerint jelenleg Pest felől nézve Etyekig volt kész a jó minőségű bringaút. Mi az ezutáni szakaszt mentünk el megnézni, hogy áll. Etyekre már nem jutottunk el, de a Gyúró települést jelző táblát elhagytuk.

A videóban tehát az Etyek és Gyúró közti rövid szakasz látható a Balatontól egyre távolodó irányban. Ha megfordítjuk a videóban látottakat, akkor Budapest felől Balaton irányába haladva Etyek és Gyúró között jártunk valahol a felvétel végén. Etyek után a következő település Gyúró. A településre a Tordas Zoo Állatmentő Farm mellett elkanyarodva lépünk be a mesebeli kis falucska egy szakaszára, amelyen aszfalt út vezet át Tordas településre. Itt egy lovastanya és a Laci patak közötti aszfaltúton lehet tovább haladni, pihenőhely is akad mindkét településen.

Tordas után Kajászó következik, majd Velencéig még Pázmánd, és Nadap települések érintettek. A Tordas és Kajászó közötti útszakasz még épül, itt jelenleg egyeztetések folynak. Szóval elméletileg a bringaútnak az a vége, ami még rendesen ki van építve, Etyeknél szakad meg, majd szakaszokban ismét járható Gyúró belterületén. Tordas egy részén még lehet jó úton bringázni, de Kajászónál megint megszakad az akadálymentes bringás közlekedés.

Összességében ha jellemezni akarjuk az Etyek és Kajászó közötti kerékpáros útvonalat, építés alatti utakról van szó, amelyek gyönyörű zöld környezetben, kis falvacskákban kanyarognak. A probléma elsősorban nem az út minőségével van, hanem a domborzattal. Igaz, mi az ellenkező irányba haladtunk, de sokat kellett tolnunk a biciklit, mert sok volt az olyan emelkedő. Az új úton egy sportoló lehet, hogy képes kitekerni ezeket a szintkülönbségeket, de kisgyermekes családoknak nem biztos, hogy ajánlanánk a kísérletezést.

Senki ne áltassa magát azzal, hogy Budapestről egyenesen a Balatonig leteker, mert Budapest – Velence már önmagában 50 km, a Balaton legközelebbi pontja pedig több, mint 100 km, nem beszélve a szintkülönbségekről. Ha valaki balatoni bringázáson gondolkodik, mindenképpen kalkulálja bele a vonatot is a kirándulásba akár egészen a Balatonig, akár csak egy szakaszon és van még valami, amit nem árt tudni: 2017-ben még ilyen kerékpárszállító vagonok voltak, ezért érdemes tájékozódni a MÁV-nál, hogy a kívánt szakaszon milyen kerékpárszállító kocsik járnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .