Dobjuk fel a mákos tésztát!

A hagyományos ételek néha olyan uncsik. Ilyenkor a fűszerek varázspálcaként működnek. A legjobb, ha a kertből frissen szedett fűszerek és gyógynövények kerülnek elő, de ha másképp nem megy, akkor boltban is vannak adalékmentes ízesítők.

Az önfenntartás nagyon tisztelendő dolog, de a mai világban minimális az esélye, hogy működhessen. Csak a legelszántabbaknak van erre lehetősége, akik komoly tőkével és kitartással rendelkeznek. A gyros minden hozzávalóját meg tudod termelni magadnak egy kis kertben: paradicsom, uborka, hagyma, krumpli, de a hús és a tzatziki már bolti hozzávalókat kíván. Aki állattartásba is belevág, ők túl tudnak lendülni ezen a kérdésen is, de ritka az ilyen.

Sajnos a legtöbb recept szerint készülő, hagyományos ételek hozzávalói közül legalább egyhez szükség van az élelmiszerboltokra. Ezt elkerülni nem tudjuk, de minimálisra csökkenteni igen. Ha csak a legszükségesebbeket vásárolod, akkor a bevásárlás zöme zöldség és gyümölcs, tojás, liszt, zsiradék, tejtermék és hús.

Citromos-mákos tészta

Egy mákostésztához nem kell más, csak mák, tészta és cukor. Régen, az internet korát megelőzően az alap-élelmiszert az asszonyok készítették, nem az ipar. A mi nagyszüleink még gyúrtak tésztát, de mi a zacskós tésztát már házhozszállíttatjuk. Ez elég éles kontúr. A cukrot és a mákot szintén boltba vesszük. Ha a cukrot helyettesítenénk is a mézzel, az is boltból való lenne, esetleg a stevia még szóba kerülhet. Mákot próbáltunk már vetni, de sajnos semmi nem lett belőle.

Most ráadásul volt itthon citrom, ami állítólag C vitaminban gazdag gyümölcs. Ha a héja nincs vegyszerrel kezelve, akkor az is felhasználható! A karácsonyi mákos beiglibe pl. nem hiányozhat, mert attól lesz nagyon finom szaftos a máktöltelék. Ebből indultunk ki, amikor a mákos tésztát megbolondítottuk egy kis citromhéjjal. Recept nincs, mákos tésztát mindenki tud csinálni, csak szórj a tetejére egy fél citrom héját! Természetesen friss citrom reszelt héjáról van szó, nem a bolti zacskós citromhéjról!

Citromos-mákos palacsinta

Néha a palacsinta is unalmas. Ha szereted a mákot, készíts máktölteléket darált mákból és mézből! Ha azt szeretnéd, hogy laktató legyen, rakj hozzá zabot, vagy zsemlemorzsát is! Tejjel, vagy vízzel lehet szabályozni, hogy mennyire legyen híg a máktöltelék. Ez a keverék szintén megkívánja a citrom, vagy narancshéjat, de a citrusok reszelt héja a palacsinta tésztába is belekeverhető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pin It on Pinterest