Tengerpartról származó narancsfa átültetése

Görög narancsfa

Már másodszor ültettük át a Görögországból származó, évek óta dédelgetett narancsfánkat. A fa egy Tolo közeli narancsültetvényről származó gyümölcs magjáról ültetve nőtt meg ekkorára. Az átültetés a kacifántos, műanyag virágcserépből jócskán kinőtt gyökér ellenére sikeres volt.

Semmilyen varázsport nem használtunk, csak eldugtuk a narancs magjait a földbe. Nagyszüleinktől tudjuk, hogy a citrommagot is érdemes elültetni, ők is évekig nevelgettek egy citromfát. Ez megalapozta a bizalmunkat a narancsmaggal szemben, továbbá egy olyan gyümölcs magját, aminek jártunk az ültetvényei között, bizakodóbban ültettük el, mint a bolti narancsét, amit már kezelni szükséges, hogy ne érjen túl, mire ideér.

A narancsfa szerette, hogy átültettük, azóta is mosolyog. =)

2018-ban hoztuk haza Görögországból azt a mézédes narancsot, aminek zamatát és vitaminjait még hetekkel hazatértünk után is élvezhettünk. Több magot is ültettünk, mind ki is bújt, de csak ez az egyetlen fácska maradt meg közülük. Jelenleg 3 éves, idén másodszor ültettük át egy nagyobb virágcserépbe.

Van egy nyolc éves pálmafánk is, amit szintén Görögországból származó magról ültettünk. Hamarosan őt is át fogjuk ültetni. Ezen kívül nagyon szeretnénk még egy olajfát és pisztáciát is ültetni, de a görög olajfa magokat eddig hiába ültettük el, nem bújt ki semmi. Olyan webáruházat, ahol pisztácia vetőmag kapható, jelenleg is keresünk, de eddig nem jártunk sikerrel.

Ha tudsz pisztácia és olajfa vetőmag (vagy palánta) lelőhelyet, kérjük, írd meg nekünk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .