Fenyőszírup vagy fenyőméz alapanyag

Fenyőszirup alapanyag

A fenyőfa friss hajtásaiból „fenyőmézet” lehet készíteni. Ilyenről azelőtt nem is hallottunk, de mostmár tucatnyi olvasnivalón vagyunk túl, ami a fenyőmézről szól. A legtöbben a fenyőmézet mézzel készítik, míg mások cukorral.

A #fenyőméz nem más, mint a fenyőág (friss hajtás) és a cukor szerelmének gyümölcse. Rétegezve kell őket elhelyezni egy befőttesüvegben, azután a rájuk zárni a fedőt. Néhány hét után a cukor folyóssá, méz színűvé és állagúvá alakul.

Több helyen írják, hogy ha pár nap után még nem kezd folyékonnyá alakulni a cukor, akkor érdemes egy kevés vizet locsolni a készítménybe, hogy ne keményedjen meg a cukor. Nálunk az első próbálkozásnál pont ez történt, mivel akkor még nem állt rendelkezésre elegendő fenyő hajtás.

Mostmár a 4 éves fenyőfánkról, Józsiról levágott ágak hajtásait használtuk fel, úgy tűnik, ilyen korú fánál már elegendő mennyiségű hajtást hoz a fa. Persze földlabdás fenyő hajtásaival is lehet próbálkozni, ahogy korábban mi tettük, csak akkor kisebb adag fenyőmézben kell gondolkodni! =)

Hamarosan megmutatjuk, hogyan kell cukorral készíteni a fenyőmézet!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .