A fenyőfa friss hajtásaiból „fenyőmézet” lehet készíteni. Ilyenről azelőtt nem is hallottunk, de mostmár tucatnyi olvasnivalón vagyunk túl, ami a fenyőmézről szól. A legtöbben a fenyőmézet mézzel készítik, míg mások cukorral.
A #fenyőméz nem más, mint a fenyőág (friss hajtás) és a cukor szerelmének gyümölcse. Rétegezve kell őket elhelyezni egy befőttesüvegben, azután a rájuk zárni a fedőt. Néhány hét után a cukor folyóssá, méz színűvé és állagúvá alakul.
Több helyen írják, hogy ha pár nap után még nem kezd folyékonnyá alakulni a cukor, akkor érdemes egy kevés vizet locsolni a készítménybe, hogy ne keményedjen meg a cukor. Nálunk az első próbálkozásnál pont ez történt, mivel akkor még nem állt rendelkezésre elegendő fenyő hajtás.
Mostmár a 4 éves fenyőfánkról, Józsiról levágott ágak hajtásait használtuk fel, úgy tűnik, ilyen korú fánál már elegendő mennyiségű hajtást hoz a fa. Persze földlabdás fenyő hajtásaival is lehet próbálkozni, ahogy korábban mi tettük, csak akkor kisebb adag fenyőmézben kell gondolkodni! =)
Hamarosan megmutatjuk, hogyan kell cukorral készíteni a fenyőmézet!