Hogyan éljük túl a kánikulát?

Amikor az ember kínlódik a meleg miatt, keresi a megoldásokat, hogyan tegye könnyebbé magának a hőségriadó néhány napos időszakát. Annak, aki nem engedheti meg magának a klímát, minden apró tipp jól jöhet, hátha ez még nem jutott eszedbe…

Az ember azt hinné, hogy a város betonfalai közül kilépve sokkal elviselhetőbb a hőség nyáron. Ez addig van így, amíg jár a levegő. A földhöz közelebb lenni tényleg sokkal komfortosabb, mint az aszfalt rengetegben, de ha megáll a levegő és nincs légmozgás, sajnos itt is ugyanolyan brutális meleg van, mint a tetőtérben, vagy épp a panelekben.

Sajnos nekünk légkondink nincs, így helyváltoztatással próbáljuk hűteni magunkat a macskák példáját követve. Igaz, mi nem fekszünk a járdára a pincefalnál és a fűben sem szoktunk szundikálni a fák és bokrok aljában, de a napszaknak megfelelően húzódunk be a házba, vagy bújunk ki onnan, keresve az árnyékok mellett a ház nappal ellentétes oldalát a kertben. Ehhez persze fákra és fűre van szükség. Minél kevesebb a lekövezett, leaszfaltozott rész, annál hűvösebb marad kint is a levegő.

Ami a helyünk megtalálása mellett szintén sokat enyhít a körülményeken, az a megfelelően megválasztott étel. Kánikulában senki nem kívánja a nehéz ételeket, és a tűzhely mellett ácsorogni sincs ilyenkor kedvünk. Ehelyett igyekszünk könnyű ételeket enni és nem sütni-főzni, ha nem muszáj. Mutattunk már pár példát arra, hogy mit szoktunk enni ilyenkor, a fagyi mindig beválik, ha semmit nem kívánsz, de azért egy-két olyan falatra is szükségünk van, ami sós.

Pár hónapja kinyitott egy pékség a faluban, ahol zacsis pogácsát szoktunk venni. A pogácsa azonnal fogyasztható ugyan, de a mélyhűtőbe szoktuk tárolni. Eddig serpenyőben pirítottunk rajta egy kicsit, az első hőségriadó alatt pedig felfedeztük, hogy milyen jó, ha kiolvadva, hidegen fogyasztjuk pl. egy kiadós pörkölt helyett.

Persze mellette állandó hideg vízre és/vagy üditőre is szükségünk van. Jöhet a görög frappé a jégkrémmel, és találtunk egy jó adag törökmogyorót, amit még tavaly szedtünk össze, amikor Alsóörsön nyaraltunk. Apró falatkák ezek, de nincs is többre szükség ilyenkor, amikor az ember még a bőrt is lehúzná magáról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .