Így nézett ki nagyszüleink legendás üdítője, a Bambi

Bambi ital

Bambi egy réges régi kedvenc. Nem voltak őzike szemei, de vidám, élénk piros színe volt és a gyerekek legalább annyira imádták, mint a vele azonos nevű, négylábú rajzfilmfigurát.

A Bambi üdítőital alapjául szolgáló ásványvíz a margitszigeti Magda-kútból érkezett a palackozó üzembe, ahol a csatos zárak felkerülése előtt a palackokba belekerült a narancsíz és a többi összetevő. Több, mint 20 éven keresztül gyártották, míg végül 1970-ben a margitszigeti üzem átállt a Pepsi gyártyására.

Gyermekkorunkban mi is piros színű, vízben oldódó málnaszörpöt ittunk, és valamikor a tíz éves szülinapunkat követő évek során a mi fejünket is elcsavarta a Coca Cola. A 90-es években a kólaíznek is nagy divatja volt, kóla ízűek voltak a cukorkák, a nyalókák és a rágógumik is.

Habár a fenti két kóla ma is nagyon kedvelt üdítő, a Bambi ital olyan népszerű volt, hogy egy dal is megemlékezik róla. A 60-as évek egyik legismertebb magyar slágerének, a „Pancsoló kislánynak” a dalszövege a régi nyarakat idézi, amikor a strandokon Bambi is kapható volt.

Ezt a dalt régen több strandon is előszeretettel játszották, a Paskál Gyógy- és Strandfürdőben a mai napig ez jelzi a strand nyitvatartásának végét. A Bambi egy ideig újra fellelhető volt a hazai gyógyfürdőkben, mert 2000-ben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megbízásából a csillaghegyi palackozóüzemben újra gyártani kezdték a retro üdítőt.

Bambi
A Bambi 1958-ban elmaradhatatlan kelléke volt a gyermek rendezvényeknek.
Fotó: Bauer Sándor, fortepan.hu

A Bambi nem csak nagyszüleink fiatalkorának kedvenc üdítője volt, de gyermekkorukban még szüleink is ihattak belőle. Talán még mi is fogunk, hisz sokan akarják ismét a legendás üdítőitalt. Mi is bízunk benne, hogy ismét a boltok polcain fogjuk viszontlátni!

Te ittál valaha Bambit? Vagy hallottál róla? Esetleg van valamilyen emléked róla? Szívesen elolvasnánk a történetedet, ezért kérjük, írj nekünk kommentet a témában!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .