Keresztkérdések tűzifa vásárláskor

Kalodás tűzifa

Még mindig a kezdő vidékieket szeretnénk hasznos infóval ellátni. Mi van akkor, ha tűzifa vásárláskor olyan keresztkérdéseket tesznek fel az embernek, mint pl. jó-e a 25 centis?!

A tüzelő vásárlás kapcsán idén is a tűzifa került nálunk először szóba, valami azt súgja, hogy továbbra sem vehetünk csak és kizárólag brikettet, holott a jó brikettben 100% a bizalmunk. Talán az lehet ennek az oka, hogy az élet legtöbb területén a régi megoldásokat tartjuk a leghatékonyabbnak. Őseinknek régen nem volt választása, csak a fatüzelés létezett. Akkor a tűzifa még mindenki otthonának a melegét jelentette, nem a kereskedők megélhetését, ezért akkoriban a tűzifának egész más értéke volt, mint ma. Annyi korszerű fűtési megoldás mellett ma is őrizzük a fatüzelés hagyományát, ami valószínűleg nem véletlen. Más kérdés, hogy hogyan trükköznek vele…

Laikusként számos kérdés merül fel az emberben fatüzelés kapcsán, amire általában vagy senki nem tudja, vagy senkit nem érdekel a válasz, hiszen mindannyian rutinszerűen, megszokásból tesznek a tűzre. Ha valakit megkérdezünk, hogy melyik fa jobb, mindenki arra esküszik, amit használ, de azt senki nem tudja megmondani, miért az a tűzifa a legjobb.

Minket érdekel, hogy mi a különbség és hogy van-e számottevő különbség. Érdekel, hogy melyik tűzifa a leggazdaságosabb megoldás, hogy melyik fűtési mód mellett fázunk a legkevésbé és a fenntarthatóságot is igyekszünk figyelembe venni. Habár ez utóbbi kérdés egy olyan kizsákmányoló és fogyasztó társadalomban, mint amilyen a miénk…

Aki fatüzelésre áll át, első kérdései között az fog szerepelni, hogy mennyi tűzifa kell egy szezonra. Nekünk kb. 4 kaloda tűzifára van szükségünk, de egy nagy házban más a szükséglet, ezért erre a kérdésre aligha akad, aki válaszolni tud, legfeljebb irányadó információkkal lehetsz gazdagabb. Ha azt már tudod, hogy a tűzifát kalodában árulják, a következő kérdés az, hogy mekkora egy kaloda és mennyibe kerül. Mi most nem „egy adag” tűzifával kapcsolatban szembesültünk a méretre vonatkozó kérdéssel, hanem a fahasábokat illetően. Jelentéktelennek tűnik, de a tűzifa hasábok mérete több szempontból is számít!

Kezdőként az ember valahogy eljut az első kalodák megvásárlásáig, de ha a kályha tűztere kicsi, elég bosszantó – és akár veszélyes is – lehet nagy hasábokkal szenvedni. Nagy tűzterű kályhába viszont értelemszerűen gyakrabban kell pakolni a fát, ha kis darabok állnak rendelkezésedre. Egy nagy ház felfűtésére nem ez a legjobb módszer! Egy nagy hasábból tudsz kisebbet hasogatni, de kicsiből nem tudsz nagyobbat csinálni, márpedig a tét az otthon melege, vagyis hogy ne fázzon a család!

Jelentéktelen információnak tűnhet, de fűtéskor sok múlhat a tűzifa méretén! Ha csak a bosszankodást kerülöd el a tudatosabb vásárlással és a megfelelő méretű tűzifa, vagy fabrikett kiválasztásával, már megérte!

Te milyen méretű tűzifát használsz és mekkora kályhához? A brikett, vagy a tűzifa vált be nálatok jobban? Írj nekünk kommentet! Cseréljünk tapasztalatot!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .