Málna a kertben: erdei gyümölcs házilag

Leszedett málna a kis vödörben

Idén először volt bőséges málnatermésünk. Volt már málna a kertben, de valószínűleg rosszul gondoztuk. Mint minden növénynek, a málnának is több faja van. Láttunk már icipici és óriási málna szemeket, sárga színű málnát és ki tudja, mi mindent kísérletezgettek még ki a laborokban. Mi az igazi gyümölcsöt szeretjük, de sajnos nem tudtuk, milyen málna van a kertben.

Málna metszés saját tapasztalat alapján

Hogy „hogyan kell”, azt nem tőlünk fogod megtudni. Mi csak azt írjuk le, mi hogyan csináltuk. A fajtáját nem ismertük, ezért egyik évben nőni hagytuk, a másik évben pedig teljesen visszavágtuk. Nem mindig jártunk sikerrel, de az biztos, hogy nem a vízhiány volt a probléma. Évekkel ezelőtt csomók jelentek meg a málnatöveken. Ezeket a részeket eltávolítottuk. Idén az elszáradt málna töveket kivágtuk, de a frisseket nem bántottuk. Addig kísérleteztünk vele, míg végül olyan bő termést hozott, ami a videóban is látható.

Napsütötte málnaszemek
Érnek a kertben a málnaszemek

Hogyan kell szaporítani a málnát?

A málnának nincs igazán szüksége a szaporításra, mert magától is terjeszkedik. Ez az egyik oka annak, amiért sokan a mumust látják benne, a másik pedig az, hogy a növény szárát apró tüskék borítják. Mi figyeltük az újonnan előbújó málna növendékeket és átültettük őket. A málna ahogy a videóban is látható, rengeteg termést képes nyújtani és felszíni gyökérzete miatt könnyen kontroll alatt tartható. Idén ismét a mélyhűtőbe is jutott belőle, milyen jó lesz megint télen, amikor újra előkerül valamelyik málnás süti hozzávalójaként!

Hogyan locsoltuk a málnát?

Nálunk nincs víz bevezetve a házban, de vezetékes víz nélkül is lehet locsolni, ha gyűjtöd az esővizet, vagy ha fúrt kút van a kertben. Elsősorban tavasszal locsoltuk, amikor volt víz bőségesen a ciszternában. Az évszakváltással egyre kevesebb a csapadék, így nyáron már óvatosabban öntözünk, és azt is elsősorban akkor, amikor sokáig nem esik az eső. A mi kifejlődött málnabokraink esetében a locsolás már hanyagolható, mert kb. 20 cm vastag mulcs fedi a sérülékeny, felszíni gyökerüket. Valószínűleg ez volt az, amit idén meghálált a bokor. A mulcs, vagyis a zöld hulladék takarja (árnyékolja) a földet, így az nem tud kiszáradni, mint általában a veteményesek kigyomlált földje.

A málnaszemek etetik magukat. Csak kivételes esetben van rá mód, hogy kis joghurtos vödröcskékben a mélyhűtőbe kerüljenek…

A málna, mint erdei gyümölcs

Szeretjük hangoztatni, hogy minden probléma megoldása a múltban keresendő. Ez igaz a málnára is, amiről ugyanolyan rémhíreket terjesztenek, mint a dióról: soha nem látott ára lesz, meg fog szűnni létezni, stb. Thomas erdélyi emlékei között van néhány erdei kirándulás, ami alatt medvét látott a málnásban. Ezért ha a málnára gondolunk, általában az árnyékos, erdős környezet ugrik be. Márpedig az erdőkben nincsen öntözőrendszer. Elhullott falevelek és korhadt fák viszont annál inkább.

Megnéztünk pár videót a YouTube-on az ún. erdőkertről és a mulcsolásról és a logika is azt mondatja velünk, hogy a természet tudja a dolgát, vagyis egy erdei gyümölcsnek erdei körülményekre van szüksége. Árnyékra és mulcsra. Ezt a mi málnánk megkapja, a többit rábízzuk.

Hét év tapasztalata azt mondatja velünk, hogy az, hogy a termésed milyen lesz, nem a márkáktól és a pénztárcád vastagságától függ, hanem sok külső tényezőnek kell egyszerre összejátszania. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de sok mindent tehetünk azért, hogy az életet a Földön ne kiírtjuk, hanem megőrizzük. Mert minden élőlény léte a miénk is!

Málnaszemek a tálban
A málna olykor tökéletes nassolnivaló a süti helyett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .