
Manapság már nem trendi a zsíros kenyér hagymával. De volt idő, amikor nem válogathattunk az ételek között, ezért még akad, akinek a zsíroskenyér nem a hagyma miatt csal könnyeket a szemébe…
A zsíros kenyér nem vegán és nem állatbarát étel. Szerencsére ma már magunk dönthetjük el, akarunk-e fogyasztani ilyesmit. De kérdés az is, hogy mennyivel rosszabb egy zsíroskenyér, mint a feldolgozott élelmiszerek, amelyek különböző tartósítószerek, ételszínezékek és más fene tudja miféle adalékanyagokat tartalmaznak. A mi tizenéves korunkban a házibulikban hol melegszendvics volt, hol zsíroskenyér hagymával. A lázadó tinédzserekkel már kacérkodik a felnőttéválás, buliban inni pedig csak kaja mellett lehet. Toltuk hát a zsíroskenyeret, hogy felnőttnek érezhessük magunkat. Most is ez megy, csak zsíroskenyér nélkül…
A hagyma száműzése a paradicsomból
A régi partikon a hagyma nem volt tabu, a zsíroskenyeres bulikban is simán smaciztunk. A rendszerváltás sok újdonságot hozott az életünkbe, megjelentek a chips-ek, az utcai melegszendvicsezők lassan gyros büfékre és látványpékségekre cserélődtek. Ebben az időszakban kezdték el hagyma nélkül kérni a csajok a hamburgert, és a gyros tálat. WTF?! Mi mindig is szerettük a hagymát, sosem éreztük cikinek. De meg kell értenünk azt is, aki másként tekint rá.
Sajnos ma már egy étel, vagy egy szó is elég ahhoz, hogy a generációk közötti szakadék egyre mélyebb legyen. Nagyon nehéz beilleszkedni egy olyan pénzcentrikus társadalomba, ahol csak akkor vagy valaki, ha egy olyan életszínvonalon élsz, mint a tömeg. Ebbe nem fér bele sem a gyomorégés, amit a hagyma okoz, sem a hagymaszag.
A hagymát mindenki „döglötten” szereti
Amikor minden összeomlik, a segítség a múltban keresendő, de nyitottság szükséges hozzá. Hallgassunk az idősekre, mert ők még maguknak termelték a hagymát, és mertek hagymát enni! De hallgassunk a fiatalokra is, mert ők már nem termelhetnek maguknak hagymát, ezért nem lehet bármit lenyomni a torkukon!
A hagyományok őrzése épp olyan fontos, mint a más hagyományok megismerése. Minden alkalommal, amikor Görögországban gíroszt ettünk, feltűnt, hogy a hagyma más mint nálunk. Sokkal enyhébb, élvezhetőbb az íze, nem égeti az ember gyomrát és soha nem erős. Kint hallottunk először a fehér hagymáról és azt is megtudtuk, hogy felszolgálása előtt a felszeletelt fehér hagymát előkészítik, azaz besózzák.
Adri: amikor nagymamám uborkasalátát, vagy krumplisalátát készített, ugyanezt tette. Besózta a felszeletelt uborkát, vagy hagymát és mindig azt mondta, hogy „várni kell, amíg megdöglik”.
A „döglött hagyma” kenyérhez is nagyon finom, ki hogy szereti. Mi a hamburgert imitálva (azaz hús nélkül) magos zsömlébe tettünk uborkát, paradicsomot, majonézt, sajtot és döglött hagymát. Ennek illata megegyezik a kívánatos hamburger illatával, az íze pedig leírhatatlan!
Ha szereted a hagymát, próbáld ki a fehér hagymát és sózd le legalább fél órával étkezés előtt, hogy „megdögöljön!”