Mit tud a koromtalanító por, amit mi nem?

Iratkozz fel hozzánk és érezd jól magad te is! =) Fílgúdék YouTube

Mit tud a koromtalanító por, amit mi nem?

Koromtalanító por

Régen a kéményseprő volt a koromtalanító, most meg egy kis tasaknyi por végzi el a munkáját. Vagy mégsem? Mire jó a koromtalanító por?

Régen kívántunk valamit, ha az utcán kéményseprőt láttunk, mert a kéményseprő szerencsét hoz! Ilyen ritka és megbecsült munka volt az övék. Sőt! Azelőtt a tüzelés szénnel történt, amit a szenesember lapátolt be a pincékbe. A szenesember mindig fekete volt a széntől, vagyis a koromtól, ezért a szokatlan, piszkos külsejük miatt régen azzal riogatták a szófogadatlan gyerekeket, hogy elviszi őket a szenesember.

Ma már többféle tüzelőanyagot ismerünk, a tűzifa és a fabrikett mellett kevésbé jellemző a szénfűtés. Sőt! A vidéken élők is megengedhetik maguknak, hogy a korszerűbb fűtésmegoldásokat válasszanak, akár a városban élők. A gázfűtés sokak szerint még mindig a legolcsóbb megoldás, míg az elektromos fűtés megfizethetetlen. Aki azonban a fatüzelést választja, a kéményre is gondolnia kell!

Vannak olyan szabályok, amik csak arra jók, hogy megszegjük őket. De a fűtés és a kémény nem játék! A fatüzelés szabályait nem puszta unalomból találták ki, vagy azért, hogy minket bosszantsanak vele!

Az emberi szervezet egy csoda. Úgy vagyunk kitalálva, hogy ha valami ránk nézve káros, vagy mérgező, azt az érzékszerveink segítségével többnyire meg tudjuk állapítani. (Persze vannak kivételek!) Ennek megfelelően hozzuk meg a döntést arról, hogy valamit megegyünk, vagy megigyunk-e, ill. ha valami nagyon zavaró szagú, a test jelzésére elzárjuk magunk elől a forrását. Pl. romlott étel, WC, füst, stb.

A fatüzelés szabályai is ennek megfelelően lettek kitalálva. Ha a kályhába műanyagot, textilt, vagy más oda nem illő anyagot dobsz be, az otthonodban, de legalábbis a közvetlen környezetedben (az utcában, a szomszédban) fogják megérezni a szagát. Elsősorban ezért nem jó, ha a szemetet a kályhába rakod. Másodsorban a szemét elszállíttatása mindenkire nézve kötelező egy bejelentett lakcímen, ezért mivel úgyis fizetsz a szemét elszállításáért, akkor miért károsítanád magad az égetett szeméttel?!

Fűtéskor azonban minden jóindulat és a szabályok betartása ellenére korom rakódik le a kéményben, a füstcsőben és a kályhában. A lerakódott korom mennyiségétől és összetételétől függően akár be is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezet. Ennek elkerülése érdekében bízd a szemét elszállítását és elégetését a szakemberekre, a kályhát és a kéményt pedig rendszeresen tisztítsd, ellenőrizd és ellenőriztesd!

A koromtalanító por sokat segít, de nem helyettesíti a kéményseprő munkáját, csupán meghosszabbítja a két ellenőrzés között eltelt időt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .