Recept a kertből: levendulás szilvás gombóc (Okos recept 3:8)

Okos receptnek nevezünk minden olyan receptet, ami tudatosan törekszik rá, hogy a hozzávalók a lehető legkisebb mértékben tartalmazzanak feldolgozott alapanyagokat. A levendulás szilvás gombóc az első okos receptünk, melyben nyolc hozzávalóból három a kertben is megterem.

Ha levendulás szilvás gombócot szeretnél készíteni a kerti hozzávalókból, arra előre készülnöd kell! A levendula időjárástól függően már júniusban virágzik, míg a szilva (fajtájától függően) inkább nyár végéhez közeli időpontban érik be. A miénk július utolsó hetében lett szüretelve.

A két növény tehát nem ugyanakkor lesz a fonott kosárkádba szedve! Nyár elején, amíg a szilva érését várod, a levendula fűszert már elő tudod készíteni. Ha követed a szokásokat, akkor a levendulát virágzáskor, június tájékán szeded. Ez elsősorban az esztétika miatt fontos, ha szárított virágot, illatosítót, teát készítesz a levendulából, akkor látni akarod a kis lila virágokat. De itt most fűszerként akarjuk használni a levendulát, ezért a levendula levelét bármikor leszedheted!

Levendula és cukor

Vágj egy csokorra való ágat a levendula bokrodból és szárítsd meg portól mentes helyen, pl. egy kartondobozban! Pár hét alatt a növény törhetően száraz lesz, így a leveleit le tudod morzsolni a szárakról. A lemorzsolt leveleket add hozzá egy kevés kristálycukorhoz úgy, hogy a cukor aránya legyen nagyobb, majd kávédarálóval keverd össze az édesítő keveréket!

Hozzávalók 18 db levendulás szilvás gombóchoz:

  1. Burgonya: 1 kg
  2. Finomliszt: 20 dkg
  3. Sütőmargarin: 15 dkg
  4. Szilva: 8 db
  5. Fahéj: 1 tasak (nem fogod mindet felhasználni!)
  6. Levendula: pár kk (az előzőleg készített levendulás cukorból)
  7. Kristálycukor: ízlés szerint a gombócokba, ill. tálaláskor megszóráshoz
  8. Zsemlemorzsa: kb. 10-20 dkg

Mennyit spórolhatsz ezzel jelenleg?

Ha a három hozzávaló (burgonya, szilva, levendula) saját kertből való, az étel egyszeri elkészítésével 1000 – 1500 Ft közötti összeget spórolsz meg. Ha ezt az ételt egy hónapban öt alkalommal is elkészíted, azzal már akár több, mint 7000 forintot spóroltál. Minél több alapanyagot tudsz a kertben termelni, annál többet tudsz megspórolni.

Első lépések és előkészítés

Kb. 10-20 dkg zsemlemorzsát (ki mennyivel szereti) kevés olajon piríts meg prézli-szerűre! Ha kész, tedd félre, ezzel egy ideig nem lesz dolgunk! Ezután egy nagy fazékban rakj oda vizet főni, amíg a víz felmelegszik, addig elkészítjük a gombócokat. Annyi vízre lesz szükséged, ami épp, hogy ellepi a gombócokat. (A többi úgyis csak elfő…)

Nyugi! Nem kell kapkodni! Nem fog “kiugrani a gombóc a fazékból”!

Burgonya, liszt és margarin

A kockára vágott burgonyát főzd meg, ha szükséges vágd fel darabokra, mert a főtt burgonyát össze kell törni! Várd meg, amíg a krumpli kihűl, majd a tört krumplihoz add hozzá a lisztet és a margarint! Egy kiválóan formázható gyurmát fogsz kapni eredményül!

Most te vagy az erősebb, mert a tészta, úgy fog táncolni, ahogy te fütyülsz! Mégsem kamatoztathatod a piszkos fantáziádat tovább, mostmár el a kezekkel a tésztától!

Fahéj, szilva és levendulás cukor

A szilvákat hosszában vágd félbe, szedd ki a magjukat, majd a magok helyét szórd meg fahéjjal és a levendulás cukorral! Ha nem lenne elég édes, a gombócokat tálaláskor tovább hintjük kristálycukorral (vagy porcukorral), így utólag ez korrigálható.

Szinte hallani a kacajukat, amikor megszórod őket! Mintha csiklandozná őket valaki! Tudtad, hogy a fahéjat a hiedelem afrodiziákumként tartják számon?

Gyurmázás és főzés

A tésztából csípj le egy kb. ping pong labda méretű darabot, lapítsd ki a tenyeredben és helyezz el benne egy előkészített (fél) szilvát! A tésztát addig gyurmázd, amíg el nem tűnik benne a szilva és amíg “hógolyó” nem lesz belőle! Ugye milyen könnyű? Ha a víz közben felforrósodott, a gombóc mehet is bele!

Ugyanezt ismételd meg annyiszor, amennyi tésztád van! Amikor a gombócok megfőttek, látványosan mozgékonyabbá (könnyebbé) válnak, mint amikor a fazékba raktad őket. Ebből lehet tudni, hogy kivehetőek a vízből. A kivett gombócokat forgasd meg a prézliben és cukorral megszórva tálald őket!

Gyúrtunk, simogattunk, testet öltöttek a formák, felforrósodott a hangulat. Termelődött a boldogsághormon, műszakba állt a fahéj és boldogan, egymásra kacsingatva falatozgattunk, mígnem tele tömtük a pocakunkat és mozdulni sem bírtunk. Holnap valami könnyebbet készítünk…

Szilvás gombóc belülről

Ez az okos recept 3:8 arányban tartalmaz kertben termő alapanyagokat. Ha van ötleted, hogy a fennmaradó hozzávalók bármelyikét mivel lehet pótolni, ami egy hobbi kertben is megterem, kérjük írd meg kommentben az ötletedet: liszt, margarin, fahéj, cukor, zsemlemorzsa. Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pin It on Pinterest