Sajt ettem ma

Grillsajt

Amikor az ember fiatal, rengeteg hülyeségen tud nevetni. A „sajt ettem ma” már nem emlékszünk, honnan származik, de kamaszkorunkban sokszor emlegetett mondat volt közös ismerőseink körében.

A sajtról a korunkbelieknek általában a Tom & Jerry, vagy a felpödrődő bajszú Kvarg Lipót jut eszébe a Csipet Csapatból. Aztán ott vannak a kocka sajtok, amik valójában háromszög formájúak és a görög feta sajt, amivel többek között 2019-ben egy 70 éve együtt élő görög házaspár otthonában kínáltak meg minket az Olümposzi hegycsúcs szomszédságában. Köszönjük Rita!

Habár állítólag a magyar piacon kapható trappista sajtnak nem sok köze van a francia trappisták sajtjához, a ’90-es években imádtuk a ropogósra sült trappistát a melegszendvicsek tetején. A rock bulikból hajnalban hazatérve rengetegszer ettünk melegszendvicset a Móricz Zsigmond körtéren, ha pedig elfogyott a zsebpénz a buliban, akkor hajnalok hajnalán a haveroknál tekertük egy-egy szelet trappistába a virslit és azt ettük ketchuppal, kenyérrel.

Grillsajt ettünk ma.

Most teljesen más idők járnak. A régi típusú büfék mind megszűntek, pedig több törzshelyünk is volt. Nincs már darabonkénti cigaretta vásárlás, vagy fehér színű bordás műanyagpohárban kimért kóla, se kifli melegszendvics, se büfé. Fagyasztott pékáru eladóhelyek vannak. Finom, finom, de a körítés nagyon hiányzik. A régi retro büfék sokkal szakadtabbak voltak, mégis mindegyik élettel telibb volt a mai rideg csörgős-zacskós „fogd és vidd” hangulatú pékségeknél.

Idehaza bezzeg semmi ridegség! Vidéken felfedeztük magunknak a grill sajt, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a rántott sajt. Nem kell hozzá se liszt, se tojás, csak odarakod a grillrácsra, vagy a serpenyőbe és megsütöd. Lehet, hogy sok régi jó dolog eltűnt, viszont mindig születnek újak, amiket érdemes kipróbálni!

Ha tetszett a fenti néhány nosztalgikus sor, amit olvastál, hamarosan a Gyulai kolbászról is elmesélünk egy rövid történetet ami velünk történt a ’90-es években, ill. ha még több kilencvenes évekbeli sztorit szeretnél hallani, legyél csatornatagunk a YouTube-on!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .