Zöld gyíkok, friss színek és illatok a kertben

Zöld gyíkok

A nap kikeverte a tavasz színeit. Először a saját színét, a sárgát. Ezután következett a zöld, a gyümölcsfák virágainak színe, majd érkeznek a kék és lila árnyalatai. A tavaszi színek között a zöld gyíkok is megjelentek a kertben.

Május 22-én hosszantartó hűvös után végre igazán élvezhettük a tavasz, vagy inkább a nyár előnyeit. Az utóbbi időben a fürdőruhás nyár és a pulóveres tavasz tangóztak egymással és még mindig nincs vége a táncnak. Ez idő alatt mi fát metszettünk, palántáztunk, ültettünk és lassan ki kéne ültetnünk a palántáinkat, de épp tegnap dőlt meg megint a hideg rekord, az országban volt olyan hely, ahol -3 fokot mértek éjszaka! Itt csak 5 fok volt…

Mindennek ellenére a kiültetett angyaltrombita megúszta az éjszakai hideget, a metélőhagymák lila virágai még mindig gyönyörűek, de lassan a levendula veszi át a vezetést. Minden eddig elültetett levendula palántánk virágzik! Illetve a “WC illatosítónk”, az illatos lonc is virágozni kezdett. Ami pedig a színeket illeti, a zöld gyík és azon belül a kékfejű is megjelent a kertben!

Hogyan telepedtek meg a zöld gyíkok a kertben?

Az első napsugarak felébresztették a zöld gyíkokat is. A kertben egyértelmű volt, hogy évek óta élnek zöld gyíkok, csak idő kérdése volt, hogy felfedezzük, pontosan hol. Amikor megtaláltuk a zöld gyíkunk búvóhelyét, építettünk neki egy ú.n. gyíkvárat és próbáltunk vele barátkozni. Néha adtunk neki szöcske hambit és idővel kiderült, hogy zöld lakótársunk, Miss Balázs lány.

Idén a zöld gyík lány amint felébredt téli álmából, szerelembe esett és nászútra ment egy kékfejűvel a szomszédba. Valójában ketten is udvaroltak neki, szóval a turbékolást a férfiúi harcok nehezítették, de Miss B. ezt egy cseppet sem bánta és úgy tűnt, hogy túl jól érzi magát odaát. Kicsit zokon vettük a dolgot, ezért komolyabb “építkezésbe” kezdtünk, hogy visszacsábuljon a mini házi sárkányunk.

A zöld birodalom sziklakerttel és alternatív, kültéri terráriummal bővült, amiben szőlőtőke mászókák is helyet kaptak és új bokrokat is telepítettünk a gyík birtokra, valamint 3 ponton itatókat is elhelyeztünk a gyíkvár részeken.

Hím zöld gyík

Nem egy zöld gyík lakik nálunk

Napokkal ezelőtt az új helyen feltűnt egy kis gyík. Tavaly ősszel több csöppség is szaladgált a kertben. Akkor sokkal kisebbek voltak és az interneten található zöld gyík leírások szerint abban az időben (augusztus) kelnek ki a kis gyíkok a tojásokból. Szóval pár napja vélhetően a tavaly ősszel született kis gyíkok egyike tette tiszteletét az új birodalomban.

A “Kiszöldség” első találkozásunk utáni napon már elfogadta a szöcske házhozszállítást és ha tenyerünkből nem is, de fakanalunkból evett. Kezdtünk egész jóban lenni, amikor egy szép napon a Kiszöldség legalább ötszörösére nőtt. Természetesen nem a kicsi nőtt meg, hanem Miss B. érkezett haza végre a hosszú mézes hetek után.

Kiszöldség eközben a földieperben kolbászolt. Reméljük, nem evett belőle, mert mi sem eszünk az ő szöcskéiből! A kis gyík első találkozásunkhoz képest intenzíven zöldülni kezdett, pedig eredetileg barna volt. Nem sokkal később Sün Balázs is megjelent és bevackolt a gyík birtokra, az alternatív, kültéri terráriumba. Aludt egy órácskát, majd lelépett. Őt igazából nem várjuk vissza erre a területre, mert a kert másik részén raktunk ki neki itatót és kis kuckót is előkészítettünk neki. Sajnos a süni tudomásunk szerint megeszi a kis gyíkokat, ezért itt komoly szétültetésekre van szükség, a többi felett sajnos a természet uralkodik.

Nos mindezek után az új helyen, az itatónál ismét megjelent egy kéknyakú, de ezúttal nem tudjuk, hogy Mr. B. volt-e az illető, vagy csak egy újabb lánykérő?! Kíváncsian nézünk a holnap elé, hogy megtudjuk…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .