Igazi kenyérsütés cserépkályhában

Kenyérsütés kályhában

Akár zacskós, akár anélküli kenyérről legyen szó, a mai kenyerek nagyon messze vannak az igazi, kemencében sült kenyértől. Amikor új életet kezdesz vidéken, reménykedsz, hogy talán ott majd…

A városban szeletelt kenyeret nem vettünk, mert nem szeretjük, ha „bepálik” a kenyér. Már az se túl gusztusos, ha párás a zacskó. A sima kenyér néhány napon belül megpenészedik, jobb nem tudni, hogy ugyanez a folyamat hogyan megy végbe felgyorsítva, egy zacskóban.

Falun a legelső alkalommal bizakodóan mentünk be a helyi pékségbe, bízva a vidéki igazi kenyérben. Elsőre varázslatnak tűnt, de csupán az újdonság varázsa vert át minket. Sajnos semmi különbség nem volt a városi és a vidéki kenyér között. Itt vidéken a pékáru kínálat sokkal karcsúbb. Részben ezért, részben lustaságból, részben pedig a kenyér minősége miatt (szétesnek szeleteléskor) itt már a szeletelt kenyeret vesszük. Már ha kapunk, mert ha későn érkezünk a boltba, a választék még kisebb…

Kavics a bolti kenyérben. Olyan is volt már, hogy a virsliben műanyagot találtunk.

A fentiek miatt gyakran próbáljuk inkább magunk megsütni a kenyerünket. Thomas már Budapesten is próbálkozott a kenyérsütéssel: az elektromos kenyérsütő nem vált be nekünk. Thomas a gázsütőben isteni kenyereket és egyéb mindenféle pékárut sütött, de itt vidéken nincs sütőnk, így a pékségből kellett kenyeret vennünk. Sajnos a faluban az egyetlen pékség év elején végleg bezárt, a fennmaradó két élelmiszerboltban pedig ha nem kelünk korán, a pékáru elfogy. Nekünk ez azt jelentené, hogy korán reggel több kilómétert kéne munka előtt gyalog, vagy kerékpárral megtenni. Ha nincs bolti kenyér, akkor marad a rezsó, a kerti grillsütő, vagy a kályha (sparhelt).

A kályhában sült kenyér a kezdetektől fogva piszkálta a csőrünket, Thomas tucatnyi videót nézett végig a neten a kemencében sült kenyérről, mire harmadik próbálkozáskor sikerült a tökéletes kenyeret megsütnie a kályhában! A kályhát jól felfűtjük, és amikor a fa leég, behelyezzük a kenyeret a kályhába. Pusztán a kályha meleg levegőjétől 45 perc alatt isteni finomra sül! Gyerekkorunkban ettünk utoljára ilyen finomat, amikor a kenyér nem volt felfújva és telenyomva adalékanyagokkal és a kenyér héja még ropogós volt.

Aki kísérletezőkedvű, szeretne spórolni, és szeretne finom kenyeret enni, érdemes kipróbálnia, mert ez lényegében ugyanaz, mintha saját kemencében sütnéd a kenyered! Nekünk nagyon bejött! Már csak lisztet kéne hozzá termelni… 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .