Körte szüret

Körte

Az elmúlt hat év tapasztalata alapján a gyümölcsfák közül a körte és az almafa, valamint a mandulafa a legigénytelenebbek (a szó pozitív értelmében). Habár az első tapasztalataink a viharok és jégesők verte gyümölcsökhöz fűződnek, a gyümölcsfa az egyik legbiztosabb pont, ha saját magadnak szeretnél élelmiszert termelni.

A mandula nagyon könnyen szaporodik az elhullott termésről, és gyorsan nő. Termése évekig eláll és akár lisztként, sütemény alapként is használható.

Az almának nem véletlenül jutott központi szerep a Édenkertben. Sosem olvastuk a Bibliát, mégis úgy látjuk, hogy a tiltott gyümölcs a kapzsiság szimbóluma. Az almafák és a körtefák bőséges termést hozó gyümölcsfák, semmi szükség rá, hogy kifacsarjuk őket, mint egy citromot. A tiltott gyümölcs nem egy alma, hanem az az alma, amit a fa már az ember beavatkozásával terem.

Az első években az almák és a körték zöméről le kellett mondanunk, de így is maradt belőlük annyi, amennyi elég volt. A kétféle körte közül az egyiket leverte a szél, a másikból ami a fán maradt „kavicsossá tette” a jégeső. Az almafát is megkopasztotta a szél, így minden első alma és körte tapasztalatunk a veszteségről szólt.

Ma már azonban ennek az ellenkezőjét látjuk, hiszen minden vihar ellenére rengeteg gyümölcs marad fent a fán, ami egy csoda, ha arra gondol az ember, hogyan lesz étel az asztalon a semmiből egy olyan világban, ahol a pénz nem számít.

Idén határozottan kevés körtét vert le a szél. A termés mennyisége minden évben változik. Ez elsősorban a virágzás alatti időjárás és a méhecskék munkájának függvénye. Mindig örülünk, amikor meglátjuk az első apró körtécskéket a virágok helyén. A sikeres beporzás után azonban a kis körték növekedésük minden szakaszában veszélyben vannak, ezért olyan nagy csoda ez a gyümölcs és a körteszüret.

A fenti videóban az egyik körtefa idei majd’ teljes termése látható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .