Ennek az almáspitének a receptjét már megosztottuk, de kipróbáltuk mákkal és nagyon ízlett. Ebben a cikkben csak a változtatást fogod megtalálni, vagyis azt, hogy hogyan egészül ki a finom omlós almás pite receptje a mákkal. Az almáspite receptjét itt találod, azt pedig, hogy hogyan kerül bele a mák és milyen arányban, az alábbiakban található.
Mák az almás pitébe
- mák: 10 dkg
- cukor: 4 ek
A darált mákot keverd össze a cukorral és a keveréket szórd rá a kinyújtott tésztára, amivel a tepsit kibélelted. A tészta másik fele a mák és az alma réteg tetejére fog kerülni. Ha csak mákos pitét készítenél, az almára nem is lenne szükség, a mák tetejére máris jöhetne a tészta, de az almás-mákos pite almát is kér. Innentől már gyerekjáték, de ha elakadnál, less rá az almás pite receptjére, ott minden le van írva.
Az almás pitébe szánt almát sokféleképpen lehet feldolgozni, de nekünk az uborka szeletelővel gyalult alma vált be. Diót nem raktunk a pitébe, ezt helyettesíti a mák, amihez cukrot is adtunk. Egy kicsit az alma töltelék összetevőin is változtattunk:
- alma: 1,25 kg
- cukor: 7 ek
- zsemlemorzsa: 5 ek
- fahéj: ízlés szerint
Tartva attól, hogy a mák esetleg keserű, a cukor mennyiségét növeltük 7 evőkanálra. A mák nem volt keserű, a pite végül nagyon finom lett, de az eredeti 4 evőkanál cukor is elég az almához.
Az alma és a mák mindig is barátok voltak! Sok mákos bejgli, vagy mákos rétes recept összetevői között szerepel az alma, mert attól szaftosabb a mák. A mákos-almás pite is finom szaftos lett, a tésztája pedig a tejfölnek köszönhetően tényleg omlós!
A végeredmény egy omlós tésztájú, szaftos almás pite lett, amiben az alma mellett a mák íze is domináns. Hűtve érdemes kóstolni, mert frissen, melegen egész más íze van!