Viharos szélben jó ha van egy másik alternatíva a fűtésre!

Viharfelhők egy háztető felett

Tudjuk hogy furcsán hangzik, de amikor a kéményben süvít a szél, a kályha tűzterében pislákol a tűz és felkapja a szél a parazsat, előbb-utóbb felteszed magadnak ezt a kérdést. Kipróbáltuk, milyen ha nem gyújtunk be egy kb. -5 fokos éjszaka után.

2023. február 4-én több megyében is harmadfokú riasztás volt érvényben az országban. A 2015-ös nagy vihar óta volt pár vihar, de akkora egyik sem volt, mint a 2015-ös. Téli időszakban pedig még sosem volt itt olyan nagy vihar, mint amit jósoltak.

Szeles időben a kályhában mindig nagyon süvít a szél. Mivel a harmadfokú riasztás új volt nekünk, nem mertünk begyújtani. Már reggel 7 órakor nagy szélre ébredtünk és a hálószobára korlátozódtunk, mert ott elektromos fűtés van. Délelőtt az ágyban feküdtünk dupla takaró alatt és azon gondolkodtunk, hogy mivel töltsünk el egy olyan téli hétvégét, amikor a ház az hálószoba ajtaján túl egyre hidegebb és hidegebb lesz.

A déli órákban hallottuk, amint az egyik szomszéd házának a tetejéről potyognak a tetőcserepek, egy másik ház teraszának bádog tetejét szintén megkezdte a szél. Tartottunk tőle, hogy az óriásira nőtt diófa bejön az ablakon, de használtak a metszések, amiket olyan félve végeztünk. A fa sem sínylette meg és ezúttal a tető sem sérült meg.

Hideg volt a nappaliban, ezért csak a legszükségesebb időt töltöttük ott. Az ebéd az előző napi rakott krumpli volt. Jó volt, hogy legalább főzni nem kellett. A szélvihar miatt elmaradt a fahasogatás és mosni sem tudtunk aznap, mert ahhoz vizet kellett volna behozni. A viharos szelet egész naposra mutatta az időkép, ami nem jellemző. Aggódtunk, mert múltkor az utcánkban kidőlt egy betonoszlop. Még aznap megcsinálták, de nem jó ilyenkor erre gondolni.

Utcát átívelő, kidőlt betonoszlop

Ez volt az első, hogy az egész házban csak a kis elektromos fűtőtestet használtuk fűtésre. Csukott szobaajtó mellett, pulóverben félig az ágyba bebújva észre sem vettük, hogy nincs az egész házban fűtés, még a nagy szél ellenére is jó volt a komfortérzetünk. A szobát elhagyni nem volt jó érzés, de itt vagyunk és a vihar is kegyes volt hozzánk.

Ez (is) egy olyan tapasztalat volt, ami azt erősítette meg bennünk, hogy a pont nem ott van a mondat végén, ahol a hiedelmek tartják…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .